Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Локомат за България“ не е само дарителска кампания, а визия

lokomat„Локомат за България“ не е вече само дарителска кампания за събиране на средства, а се разрастна във визия, целяща да покаже слабостите в системата на здравното обслужване на всички нуждаещи се от ЛОКОМАТА. Споделяме откъс от писмото на Д-р Анелия Хохвартер, инициатор на кампанията отправено до институциите в България:
“Една рехабилитация би осмислила и работата на ортопеди, неврохирурзи, невролози. Рехабилитацията усмисля една оперативна интервенция. Поради липсата на рехабилитация в България, децата с детска церебрална парализа се изпращат за оперативни интервенции, а центърът “Фонд за лечение на деца” поема разходите за операции, които биха могли да се правят и в България (от порядъка на 7-10 000 €), защото в България няма следоперативно лечение. Например за една фасциотомия при детска церебрална парализа не се изисква специално оборудване на операционната зала, но без следваща рехабилитация се обезсмисля. Друг проблем е, че много от нужните операции се извършват в рамките на една операция в чужбина: детето се приспива (обща анестезия) и се прави операция на всички засегнати групи, а не както в България, да се прави по една фасциотомия на месец, понеже здравната каса признава и заплаща само една оперативна интервенция. Ако детето има нужда за операциа на двете ръчички, двете коленни, глезенни и лакътни стави (общо 8 операции по 20 мин), то се оперира в западна Европа в рамките на една операция, заздравява за една седмица и се започва с рехабилитацията. В България то се оперира в продължение на 8-10 месеца: този месец лява ръчичка, дригият месец – дясната и т.н. При тази практика все има прясно оперирано място или неоперирано, което не позволява да се започне раздвижването. Последствията са, че оперираните в началото области заздавяват пак неправилно, понеже няма ортопедични шини и рехабилитация. Резултат – никакъв. Източване на здравната каса и подлагане на децата на ненужни общи анестезии. Тази практика е безотговорна и опасна.
Локоматът е не само робот за рехабилитация, а и диагностичен уред. Само с една процедура от 10-15 минути може да се свали статуса на детето относно работата на мускулните групи, състоянието на сухожилията и спазъма, което дава възможност да се поставят индикациите за оперативна намеса, т.е. нужна ли е операция или състоянието подлежи на лечение само с ортопедични шини и рехабилитация. Да се даде отговор нужна ли е операция изобщо. Ако нямаме тази възможност, то просто си оперираме… А могат да се спестят на дечицата толкова излишни операции. Не тъжно, а безотговорно.“
anelia-hohvater.jpgРодената в Горна Митрополия д-р Анелия Хохвартер е високо ценен хирург офталмолог във Виена. Тя сама финансира своите мисии в Африка. След една от тях пише книгата „Пътуването – пътуване към света и към себе си“. Лекарката е решила всички приходи от книгите, които вече излязоха на български (издателство „Персей”) и на немски език да отидат за закупуването на уникален робот локомат за раздвижване на български пациенти. Продължават да постъпват и приходи от продажбата на книгата й, които ще бъдат предоставени изцяло на тази дарителската кампания. За всички в България, които искат да закупят книгата, могат да го направят чрез поръчки на lokomatzabulgaria@gmail.com и в офиса на „Мирекс 21 ООД “ ул. „Църковна независимост“ 27, гр. Русе (г-жа Галина Михайлова).

barometar.net