Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.08.2018
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7276
GBPGBP12.1943
CHFCHF11.7325

Анкета

Могат ли да се справят МВР и местната власт с мотористите, които тормозят варненци?

Резултати

Loading ... Loading ...

В категория Интервю

Васил Филипов: Хъб ”Балкан” e блъф, балон, „увеселителен комплекс“!

vasil-filipovМинаха срещите на президента Румен Радев и на премиера Бойко Борисов с президента на Русия Владимир Путин. Ще има ли тръба през Черно море и ще има ли втора тръба от Турски поток?

Аз не вярвам, че ще се даде зелена светлина на потоци и тръби, тъй като те са просто излишни и непотребни в сегашния момент. Усеща се, че Русия иска по някакъв начин да заобиколи, да накаже Украйна за непокорство и да търси някакви начини, които за посветените не са много убедителни, че се залага много на Турски поток. По-рано беше Южен поток, който после стана Турски поток. За непосветените трябва да е ясно, че поради дълбочината на Черно море в Източната му част е неудачно решението да се спуска газ на дълбочина 2200 метра при температура на водата 3 градуса. И след това да се изтласква на 1000 км. За това трябва да се създава налягане от 350 атмосфери, което не е постигнато никъде по света. Най-голямото налягане, което Русия е постигнала на Син поток е 154 атмосфери. Тоест има си икономическа логика.За Турски поток, който толкова го предлагат и рекламират, трябва да се каже, че тръбите за него, до миналата година, бяха обявени за скрап. И понеже никой не ги купи, те решиха да ги погребат в Черно море и да правят Турски поток. Дали ще тръгне или ще си остане този скрап на дъното на Черно море, времето ще покаже. Аз не съм много убеден, че ще има Турски поток, тъй като няма от него потребност. Повтарям, има икономическа логика. Огромни са разходите за създаване на налягане в тръбите през Черно море.

За читателя ще споделя, че транспортирането на 1000 куб. метра газ от Русия до Украйна, Молдова, Румъния и България до Турция и Гърция е около 45 долара.За преноса на 1000 кубика през Черно море ще е много по-скъпо. Сега Русия харчи 150 долара за Син поток, дълъг 394 км, а за Турски поток сигурно ще са над 300. И казвам, че няма икономическа логика с тези тръби, тъй като няма да излезе сметката на Русия. Няма да се постигне необходимото налягане, тръбите няма да работят пълноценно, няма да има транспортиране на 15-16 млрд. кубика по тръба. Засега се водят едни прения в пресата- геостратегически, със заплахи и т.н. И който се хване, хване …Времето ще покаже. Аз желая нашето правителство да се въздържа от участието в ПОТОЦИ, тъй като си получаваме регулярно договорения газ през Украйна.

Засега трябва да насочим вниманието си към алтернативни доставки. Да се разработват находищата в Черно море плюс алтернативни доставки от Юг и Югоизток- от Азербайджан, Иран, Тюркменистан, Ирак и др. Ние с руски газ повече не трябва да се занимаваме. Това ни обрича на ангажименти, задължения, които някои го правят умишлено, тъй като имат стари договорки и ангажименти с Русия и работят, и съществуват в България по руски схеми. На нас не ни е потребно обвързване с Русия на темата газ. Имаме дългосрочни договори, имаме действащи газопроводи с Украйна.

Говори се, че ще спират тръбата през Украйна за България?

Не могат да спрат този газопровод, тъй като има договорка с Европейския съюз. И затова трябва да търсим алтернативно решение. Дори и да го пуснат Турски поток, в което пак казвам, че не съм убеден, въпреки че са направили едната тръба. Миналата година бях на посещение в Турция и казаха, че имат оферта тези тръби, които ги бяха складирали за потоците през Черно море, да отидат за скрап. И сега от немай къде ги слагат и я тръгнат, я не. Но технологическата логика, която в момента управлява тези процеси, не позволява такива обеми газ и такъв транспорт. Така че това нито е ефективно, нито е вярно.

Но има заглавия в пресата, че за България вече идват 15 млрд. кубометра газ от Турски поток? И президентът Радев говори за тази втора тръба от Турски поток, и премиерът Борисов също след срещите си с президента на Русия Путин.

Казал съм го и друг път. Хъбът „Балкан“ си остава един блъф, един балон, който все някой ден ще се спука. Аз просто не вярвам в съществуването на такъв проект и осъществяването му. Просто няма как. Най-добре ще е да се построи Увеселителен комплекс в крайморието с това име!

Нали за да се захрани с газ трябва да мине през Черно море или с тази втора тръба от Турски поток?

Казах, тази втора тръба няма да тръгне. И за първата не вярвам. Абсурд е да дойде газ през Черно море. Руснаците обичат да блъфират, да лъжат. След това един ден се събуждат, правят се на разсеяни, на разсърдени и забравят какво са говорили и обещавали. Не трябва да се хващаме и обвързваме с Русия. За хъб са потребни газови доставки от няколко източника, а то няма и един!

Е, как да не се обвързваме, като и президентът и премиерът отидоха за една седмица при Путин да се молят за газ и „Белене“. С Борисов бе шефът на Булгартрансгаз, а не на Булгаргаз. Значи е мислено за транзитиране на газ? Какво ви говори това?

Явно си имат някакви лични зависимости. Имат лични зависимости, а не национални потребности. България няма нужда да се обвързва, тъй като нещата са подредени и всичко работи. Булгартрансгаз има други проблеми, трябва да се занимава с подмяна на тръби в Северна България. Ние повече не трябва да се ангажираме с разни приумици, тъй като това са лъжовни намерения. И не трябва не само да се ангажираме, а управляващите да се пазят от подписване на каквито и да е договорки и споразумения, защото след това ще се ходи на арбитраж и пак ще ни осъждат.

При посещението си в Русия президентът Радев казва, че е можело да има Южен поток, след като има Северен поток 2. Значи за едни можело и не пречи на ЕС, а за други не можело?

Дълбочината на Балтийско море е 100 метра.Там има условия да се поддържа транзит с тези технически възможности. А в източната си част Черно море е 2200 метра дълбоко. Получава се един кондензат, който е непреодолимия проблем.
Така че там е икономично и потребно. Консумацията на газ в Германия е голяма, а се отклонява и към Англия и т.е. оправдано е строителството на такъв газопровод. При нас са направени съоръжения през Украйна. Има осем тръби, които могат да транспортират до 130-140 млрд. кубика. Има готови съоръжения, има подземни газохранилища и изискват малки експлоатационни разходи. В момента в Русия се чудят, имам информация, как да се отърват от Син поток дори. И там работното налягане трябва да е 250 атмосфери, а те не могат да стигнат 150, т.е. работи непълноценно, на загуба. Получава се кондензат на дъното, не могат да го изтласкват.

Този газопровод засега е непълноценен. Плашат гаргите с потоците. Руската пропаганда върви. Надуват, блъфират. За какво ни е Южен поток? Какво консумираме ние? Не можем да стигнем консумацията на 3 млрд. кубика! За какво ни е Южен поток? Той пак няма да е пълноценен. Трябваше да направят четири тръби, за да крадат и крадоха, за това и не ликвидирват проектната компания „Южен поток“! Това са корупционни похвати. За да се краде и накрая никой да не знае края и сметката. Затова и „Белене“ не се закрива, защото от всички тези проекти много е крадено. Крадене, крадене, крадене – това е правено досега, друго ако има – някой да го покаже, но нищо и никъде не е свършено!

Как ще коментирате решението на ЕС да се облекчат доставките на газ за 5 държави , включително България и налагане на някакви ограничения на Газпром?

Когато станах директор на Булгаргаз през 1997 г. България плащаше газа 104 долара на Исакча. Имаше една мафиотска българско-руска компания Топенерджи, в нея влизаха разни мошеници управляващи и от Мултигруп, които успяват със заплахи и натиск мотивирани от Москва на среща в Газпром на 21.9 1996 год. да вдигнат с цели 25% цената от 83 на 104 долара.И всичко това без никакво основание. На българската граница газа ставаше 120 долара. Скоро след това се срещнах в Турция с турския министър на енергетиката и там разбрах, че газът за Турция от Русия е два пъти по евтин. А за Германия – два пъти и половина. Така че дойде време Европейската комисия да се намеси и да се спрат всякакви тайни уговорки и изнудвания по територията на ЕС. Аз тогава водих люта борба за цената на газа и промяната на неизгодните условия, които бяха наложени за работа на Булгаргаз. Газпром и българският им слугинаж заплашваха, че ще спрат газа за България. Аз им казах, че ще спра транзита. Не отстъпих. Сега Русия не трябва да бъде допускана в Европа, защото всяко движение – крачка или ръкомахане на руснаци са с измамно намерение. Там винаги е заложена измама за придобиване на облаги.Това е натурата, генът на руснака.

Значи Южен поток е бил изцяло корупционен проект?

Непотребен и неосъществим е. На руска територия нямаше изградено нищо. Няма! Просто се надува балона. Тук крадат, събрали се и през цялото време се създават схеми да ни управляват, да вербуват безнаказано лидери, личности и всякаква измет. Това прави Русия в цяла Европа. Такива имат от Брюксел та до Резовска река, обичащи парите и облагите. Прихващат алчни, лакоми, подкупни негодници, дават им някакви пари и злосторничат из цяла Европа. Това правят. Те такива търсят и след това им влияят, за да объркват хода на събитията и да вменяват евроскептицизъм и настроения срещу Европа. Какво може да предложи Русия на Европа? Предлагат суровина, газ и петрол. Нищо друго не могат да предложат, освен конфликти и саботажни схеми. Русия трябва да бъде ограничавана, тя няма работа в Европа.

Тръбите трябва ли да заобикалят страните от ЕС, не е ли по-добре да минават право през тях?

Дори да изкарат тази тръба на Турски поток, те с това искат да затапят и да не тръгне Южен газов коридор от Азербайджан и Иран. Иранските находища са едни от най-големите. Ако се направи Трансанадолкия газопровод /TANAP/ може да стигне газ и до България, но дали ще направим тръба? Защото тази тръба, интерконектор с Турция, щеше да стане готова 2009 г, после 2012, ама не стана. Комисионери попречиха! Думата ми е, че в България нещата се случват трудно, поради безскрупулното охулване и проваляне на всичко полезно нам от руската пропаганда!

Евроскептицизмът, който се насажда у нас е непостижим другаде, защото управляващите нехаят, защо ли? Европа и САЩ ще подкрепят Южния газов коридор, ще подкрепят разработването на находища в Тюркменистан. Ще дойде газ през Турция от Иран, Ирак, Азербайджан.

Интервю на Красен Бучков
/със съкращения/
frognews.bg