Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Кметът Портних: 100 млн. лева са необходими за справяне с наводненията във Варна

portnih34212100 млн. лева са необходими за справяне с наводненията във Варна. Това каза кметът на Варна Иван Портних на извънреден брифинг днес. Колектор за дъждовната вода Битоля-Пирин, който да бъде отделен от битовия, ще предпазва централната част от бедствия при интензивни валежи, обясни кметът. Реализирането на проекта възлиза на стойност 100 млн. лева, информира chernomore.bg

По думите му проблемът с подземните комуникации в наводнените райони е от години, тъй като инфраструктурата е много стара.Интензитетът на валежите от вчера е сходен с този от трагедията в Аспарухово преди четири години, обясни още Портних. От 75 до 160 л. на кв. м. е количеството на падналия дъжд за по-малко от два часа.

Прелели шахти са причината подлезът на ул „Шипка“ да се превърне в канал, проблемът с отводняването там е заради битовия колектор, стана ясно още на пресконференцията. Земни маси са били отнесени на много места от разделителните ивици по булевардите. Работни групи вече разчистват наносите. Днес ще се правят и проверки за проводимостта на шахтите. Отнесената асфалтова настилка в новоремонтираните участъци ще бъде възстановена за сметка на фирмите изпълнители, увери кметът.