Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Факирът Портних и задъхваща се Варна

portnih-remontДа коментираш Варна от София е интересно занимание. Да даваш акъл във фейсбук и да търсиш кусури стана професия, а Варна се наводни от такива „експерти“. След всеки проливен дъжд, те никнат като гъби и правят на пух и прах кмета Портних и администрацията му. Факир ли е Иван Портних и може ли да реши проблеми трупани десетки години? Може ли с магическа пръчка Портних да раздели битовата и дъждовната канализация между бул.Мария Луиза и морския бряг? Хари Худини ли е Иван Портних, че с едно щракване на пръсти да намери 100 млн.лв. за доизграждането на отводнителен колектор между ул. „Битоля” и ул. „Прилеп”?

Някой „експерт“ отчита ли факта, че Варна има рекорден бюджет от близо 300 млн.лв., реновиран център с възможност туристите да посещават забележителностите на града, Атракционна зона на Морска гара, къщите-културни паметници са вкарани в регистър и общината задължи собствениците да ги ремонтират, имаме обновени Юнашки салон, Римски терми и Спортна зала, решен е проблема с местата в детските градини и ясли, реновират се училища и се откриват спортни площадки?

 Факир в обещанията беше предишния кмет Кирил Йорданов, но при неговите 13 години на управление нямаше фейсбук и „експертите“ са мърморили по кварталните кафенета. Защо никой не потърси сметка от Йорданов за забатачена Варна, защо никой не го попита защо некадърно кърпиха дупките фирмите „Хидрострой“ и „Инжстрой“ на безумно високи цени? Същите фирми толкова „професионално” асфалтират булевардите и улиците на Варна, че при последния проливен дъжд бяха разбити близо 2000 кв.м. асфалт. Докога ще бъде търпяна фирма „Хидрострой“ /близка до сърцето на премиера Борисов/ е въпрос с повишена трудност. По-лесно е да се отговори на въпроса: защо изцяло реновирания бул.Цар Освободител се наводнява при проливен дъжд?  Защото, каквато и канализация да се постави не може да поеме огромните маси вода, които идват от баирите над Варна. Иван Портних не е факир, но не кърпи 13 години улиците с некачествен асфалт, а реновира изцяло булеварди и улици. Но възниква въпроса: Защо при правителство на ГЕРБ за Варна не се дават толкова много пари, колкото за София. Премиерът Борисов постоянно се хвали какво е направил за София. А за Варна? Тя с ремонта на бул.Левски и Аспарухов мост ли ще си остане?

Във Варна бизнеса се задъхва. Няма производство, няма работна ръка. Има ново поколение млади хора, които предпочитат да не работят и да получават пари от мама и татко. В туризма се подиграват, като дават по 600-700 лв. заплата. Кой ще се хване на тази евтина въдица? Младите използват Варна, като междинна спирка  за Европа. Няма сериозен инвеститор, който да дойде във Варна и да прави бизнес, когато няма работна ръка и работещи магистрали – „Хемус“ и „Черно море“. Варна, за разлика от Пловдив и София няма индустриална зона, няма и да има. По тази причина Портних и екипа му насочиха усилия към развитието на IT сектора и аутсорсинга.

Варна се задъхва от многото автомобили, безразборно строителство и се насели със селско-махленски общности, които налагат селяндурския си начин на живот. По улиците фучат мотористи, АТВ-та, тротоарите за разбити и дори факирът Портних не може да намери милионите левове, които са нужни да се оправят. В града има 230 изцяло ремонтирани детски площадки, но майките с колички и деца не могат да минават по тротоарите заети от нагли шофьори. Няма общинска полиция да ги глобява, няма КАТ. Въздухът е мръсен от хилядите стари автомобили, в които по правило се вози 1 човек. Никой не иска да кара велосипед, въпреки че има велоалеи. На никой не му се върви пеша.

Такава е тъжната истина за Варна. Проблемът не е само дъждовната канализация, а липсата на перспектива пред града. Варна се пренасели, мръсна е, хората са груби и мислят само за оцеляването си. Това не е моята Варна.

Иво Югов

barometar.net