Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Община Варна търси държавно финансиране за 8 социални услуги

stanev34256Осем от общо 54 социални услуги в програмата на община Варна ще кандидатстват за финансиране от държавата. Това одобриха съветниците от комисията по социални дейности към общинския съвет. До момента действащи са 4 от тях – Център за социална рехабилитация и интеграция /ЦСРИ/ за деца с психични разстройства с капацитет 25 места, ЦСРИ да възрастви с психични проблеми с 25 места, ЦСРИ за деца с увреждания с 60 медта и Център за обществена подкрепа /ЦОП/ за деца и семейства в риск с капацитет 80 места.

Друг ЦОП на ул. „Капитан Райчо” с капацитет 100 места, финансиран по европроект, също е в списъка за социални дейности, делегирани от държавата. Общинските съветници предлагат и 3 нови услуги да кандидатстват за държавно финансиране – това са център за временно настаняване на бездомници с 60 места, център за настаняване от семеен тип за хора с деменция и дневен център за деца с увреждания с 30 места.

Комисията утвърди и програма за насърчаваче на участието на възрастните хора в социалния живот на Варна. Тя е адресирана към близо 80 хил. варненци в пенсионна възраст между 65 и 80 г., уточни зам.-кметът Коста Базитов. По повод снизходителни забележки от страна на някои участници в заседанието той призова да се гледа на документа като сериозна разработка с принос към хората от третата възраст.

Д-р Янко Станев, зам.-председател на ОбС:
След социалната програма на Варна това е вторият по значимост документ, който приема общинският съвет. Всички тези сгради, улици и т.н. , които виждаме днес, са построени от тези хора и ние им дължим уважение и почит. От личен опит знам колко е важно на тази възраст въпреки отпечатъка на годините върху здравето, да бъде съхранен духът им. С програмата противопоставяме физическото изхабяване на духовното съхраняване чрез здравословен, динамичен и независим живот.

Коста Базитов, зам.-кмет:
Напук на медицината има варненци, около 40 души, които участват в една инициатива с 20-годишна история „100 километра за 24 часа”. Подпомагани от туристически дружества на финала достигат половината, другите отпадат в различните етапи, но усилието им е достойно за уважение. Подобно е отношението и към участниците във велопохода до Украина, или към хора на 95-годишна възраст, които със завидно майсторство печелят турнири по шах. Приемете сериозно тази програма като мерки и инициативи, които насърчават дейности, свързани със социалните услуги, доброто здравословно състояние, доброволчеството, културния живот на Варна.
Гинка Христова

dnesplus.bg