Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Обреди” и „Пазари” са най-печелившите общински фирми

katedrala-zvetiar-pazar-jpgПечалба от 104 хил. лв. отчита за 2017 г. общинската фирма „Обреди”. Приходите възлизат на 2,626 млн. лв. и са с 97 хил. лв. повече от предходната година, което е ръст с 3,83 процента. На тази база дивидентът, който получава общината като едноличен собственик на дружеството, е 85 хил. лв. Реалната печалба би била и по-голяма, ако не се дължаха 61 хил. лв. такса смет за гробищните паркове, които общината предостави в собственост на дружеството.

Фирма „Пазари” завършва годината с печалба от 112 хил. лв. От отчета става ясно, че тя би достигнала и около 570 хил. лв, ако не се е наложило закриването на три пазарни площадки заради строителството на мащабни инфраструктурни обекти във Варна. Заради бул. „Левски” миналата година са закрити пазарите на ул. „Роза” и до автогарата, а в Аспарухово е ликвидиран пазар заради разширяването на бул. „Мара Тасева”. Спадът в приходите от това се изчислява на 85 хил. лв., плюс още около 300 хил. лв. разходи по демонтиране на павилионите и разчистването на площадките.

С положителен резултат от 29 хил. лв. приключва 2017 г. Дворецът на културата и спорта. Общите приходи са 1,563 млн лв. като 44 хил. от тях са постъпления от културни прояви, а 72 хил. лв. от спортни събития. Съветниците приеха отчетите на „Ученическо и столово хранене” /УСХ/ и на „Жилфонд”, които поради социалните си функции традиционно реализират загуби, съответно 51 хил. лв. и 58 хил. лв.

„Трябва да сме критични, но макар децата, които ползват услугите на УСХ да намаляват, ме тоже да намалим персонала, тъй като има нормативни изисквания към такава дейност, каза зам.-председателят на ОбС д-р Янко Станев. Важното е, че критиките са за подобряване на управлението, но няма критики към продукцията на УСХ. А това е най-важната и основна функция – да пазим децата от рисковете на непълноценното и небалансирано хранене.”

Най-съществената разлика между приходи и разходи отчита „Градски транспорт” ЕАД – 2,887 млн. загуби за 2017 г. Приходите от билети и абонаментни карти са 19,161 млн. лв., но разходите ги надвишават с почти 25 процента.

Както по време на заседанието в комисиите, така и днес в пленарна зала от опозицията настояха за оставки. А ръководството на обществения превозвач получи защита от мнозинството с аргумента, че „Градски транспорт” изпълнява социалната политика на общината.

Гинка Христова

dnesplus.bg