Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

От Кайро до Варшава: съпротивата срещу идеите на Меркел расте

angela-merkel33Председателят на египетския парламент Али Абд ал Аал потвърди отказа на страната да открие на своя територия приемни центрове за бежанци. „Подобни институции биха влезли в противоречие със законите и Конституцията на нашата страна“, каза той пред „Велт ам Зонтаг“. Египетските закони по принцип не допускали създаването на бежански лагери.

Легално влезлите в страната мигранти имали право да избират мястото на своето пребиваване и нямало как да бъдат принуждавани да влизат в приемни центрове, заяви председателят на парламента, който е вторият човек в държавната йерархия на Египет след президента Ал Сиси. В тази връзка парламентаристът подчерта, че неговата страна „вече е приела близо 10 милиона бежанци от Сирия, Ирак, Йемен, Палестина, както и от Судан, Сомалия и други страни“. Възможностите на страната били на практика изчерпани, поради което било важно Египет да получи помощи от Германия.

Откази и от Мароко, Тунис и Алжир

В нощта срещу петък държавите от ЕС се бяха споразумели да проверят възможността за бързо създаване на приемни центрове извън ЕС за онези бежанци, които са били спасени в Средиземно море. Като възможни места за подобни центрове се споменаваха някои северноафрикански държави, както и Албания, която се стреми към членство в ЕС.

Но Албания, Мароко, Тунис и Алжир вече отхвърлиха подобна възможност. Еврокомисарят Гюнтер Йотингер междувременно заяви пред „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, че създаването на въпросните приемни центрове изисква да се сключат партньорски споразумения със страните от Северна Африка. За целта била необходима „честна концепция“, която да сложи край на престъпните действия на контрабандистите на хора, която обаче да товари прекалено въпросните партньорски държави. Според информации на „Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг“ Еврокомисията смята, че е възможно да се преговаря с Либия, Мали, Нигер и Нигерия за създаването на приемни бежански центрове.

Опровержения от Чехия, Унгария и Полша

„Позицията на Унгария не се е променила от 2015 г. насам“, обявиха от Будапеща. Споменатите от канцлерката Меркел споразумения с държави от ЕС за по-бързо връщане на регистрирани там кандидати за убежище междувременно също изглеждат все по-малко вероятни. Чешкият премиер Андрей Бабиш опроверга съобщението, че е обещал на Меркел да приема обратно подобни бежанци. Той твърди, че между Чехия и Германия не е имало никакви преговори по този въпрос и обяви, че той самият няма намерение да подписва подобно споразумение.

Говорител на унгарското правителство подчерта, че позицията му по този въпрос е „непроменена от 2015 г. насам“. Нито един бежанец няма да може да влезе на територията на Унгария, ако преди това е бил регистриран в Гърция или друга европейска страна – гласи тази позиция.

Полша също твърди, че не е проявявала готовност за споразумение с Германия. „Няма нови договорки, засягащи приема на кандидати за убежище в ЕС“, заяви говорител на полското външно министерство. От писмо на Меркел до коалиционните партньори от ГСДП и ХСС, публикувано вчера, излизаше, че освен планираните споразумения с Гърция и Испания, канцлерката е постигнала договорености за бързо връщане на вече регистрирани бежанци с други 14 държави, сред които Чехия и Унгария.

dw.com