Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Синът на Йоско подготвял убийства на магистрати и полицаи

ivan-geshev33Синът на Йосиф Йосифов – Йоско Костинбродския – Иван е задържан за участие в престъпна група планирала нападения и убийства срещу магистрати и полицаи. Това стана ясно от ръководителят на Специализирана прокуратура Иван Гешев в отговор на журналистически въпрос по време на брифиг. В изявлението участие взеха и главният секретар на МВР Младен Маринов, директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов информира frognews.bg

Гешев обясни, че Иван Йосифов на практика е имал ръководни функции в бандата, но още не е ясно какво обвинение точно му е повдигнато.
Двама прокурори от спецпрокуратурата и няколко полицаи са били в списъка на групата. По думите на Гешев тези служители били в списъка на престъпниците, защото си вършели съвестно работата и не приемали подкупи, посочи шефът на спецпрокуратурата.

Магистратите водили други дела срещу участници в престъпната група. Групата се състои от 17 души, 10 от тях са задържани, на другите седем е повдигнато обвинение. Четирима се обявени за общонационално издирване. Групата е спипана на връх Шипка.

Групата основно се е занимавала с разпространение на наркотични вещества и агресивно разширяване на територии и дилърска мрежа, информира Гешов. По думите му бандитите са принуждавали малолетни непълнолетните да продават наркотици. Спецпроуратурата съвместно с ГДБОП наблюдавали групата от няколко месеца.

За прокуратурата групата не е изненада. Това значело, че си вършат добре работата, акцентира Гешев. Явно това вече създава сериозен проблем за някой от тези престъпници, посочи той. „Ще продължим да работим активно в тази посока и няма да позволим натиск върху служители и магистрати“, категоричен е шефът на обвинението. Това, което показват такива случаи е, че ние си вършим качествено работата. Това е риск на професията, обясни Иван Гешев.

Един от заловените престъпниците е обвиняем по делото за опит за убийство на пребития директор на клиниката по ортопедия и травматология в Окръжна болница проф. Стефан Станчев. „Няма да допуснем и ще вземем абсолютно всички мерки, за да защитим всеки един служител и магистрат“, това увери главният секретар на МВР Младен Маринов.

Той благодари за денонощния труд на екипите, заловили групата. Няма да допуснем насилствени действия срещу колеги, които съвестно си вършат работата, категоричен е той. Маринов обеща по-добра охрана на съдебните сгради. Мерки ще се взимат и за защита на свидетели, увери главсекът на МВР.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов съобщи, че бандата е в полезрението на властите от средата на миналата година. В ГДБОП получили информация, че в два столични квартала започнали агресивни действия срещу дилъри, работещи за други мрежи, за да бъдат принудени да се включат в бандата на сина на Йоско.

Спиридонов е доволен, че дирекцията получава информация за предстоящи действия. Припомняме, през май 2017 г. ГДПОП разби 12-членна организирана престъпна група за наркотрафик и нанасяне на телесни повреди срещу заплащане. Членовете й гравитирали около футболна агитка на софийски отбор. Четирима от тях се укриват. Те бяха посочени като отговорни за побоя над проф. Станчев и убийството на служителя от затвора Янко Янев.

Участници в групата са извършители на побоя над проф. Стефан Станчев през април 2016 г., при който докторът загуби едното си око. Доказателствата сочат също, че групата стои зад убийството на надзирателя в Софийския затвор Янко Янев на 26 декември 2016 г. 48-годишният главен надзирател в Софийския централен затвор беше нападнат пред дома на баща му в столичния кв. „Разсадника“ на 26 декември 2016 г.