Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Заради локацията на АИС „Изворите“ Девня не спечели екопроект

svilen-shitov2352Според Министерството на околната среда и водите Девня е едва ли не екологично чиста община, въпреки че е център на химическа промишленост, а замърсяванията са постоянни, макар и в повечето случаи да са контролирани и да се вписват в нормите за вредни емисии. Това заяви кметът на Девня Свилен Шитов в отговор на въпрос на списание „Инфрабилд“ за мерките, които внедрява администрацията, за да намали вредното въздействие върху околната среда.

„Основната ни полемика с екоминистерството е за местоположението на автоматичната измервателна станция (АИС „Изворите“) за контрол на качеството на въздуха, която е държавна собственост. Нейният обхват на действие е 2 километра, а е разположена на над 10 километра от Индустриална зона – юг, където са съсредоточени химическите заводи, и досега не е отчела нито едно наднормено замърсяване, например със серен диоксид, азотни оксиди или пък въглероден оксид. Но докладите от контролната дейност на РИОСВ-Варна показват, че превишения по цитираните показатели има. Тези констатации се базират на данните от системите за собствен екологичен мониторинг на заводите, до които достъп има само екоинспекцията, а тя ги огласява публично веднъж годишно, при това твърде лаконично“, отбеляза Свилен Шитов.

„Заради неадекватното разположение на станцията миналата година Министерството отряза проекта ни по Оперативна програма „Околна среда“ – за монтиране на филтри в комините на частните домакинства и минаване на биогорива, защото се оказа, че и по показателя „фини прахови частици“ всичко ни е наред. А по линия на този проект ние можехме да се сдобием и с мобилна станция за измерване качеството на въздуха, с каквато например разполага Община Бургас. Тези съоръжения са много скъпи, поддръжката им – също, което е непосилно за нашия бюджет, но пък има по-евтини и не по-малко ефективни измервателни уреди, каквито ще закупим със средствата от глобите на замърсители, които РИОСВ превежда по сметката на общината“, каза още кметът.

barometar.net