Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Китайска делегация посети община Варна

portnih-kitaiziДелегация от град Шенянг, Китай, водена от г-н Жингуй Жанг – вицепрезидент на Китайска народна политическа консултативна конференция на града, се срещна днес с кмета на Варна Иван Портних. По време на разговорите гостът съобщи, че в изпълнение на държавната политика и инициативата 16+1, град Шенянг предлага установяване на отношения на сътрудничество с Варна в сферата на икономиката, културата, образованието и туризма.

Той отправи покана към кмета на Община Варна за участие в 18-та конференция на кметовете WWCAM Mayors Conference, която ще се проведе в китайския град през септември тази година. Споделено бе, че градът е регионален център в Североизточен Китай, с население 8.3 милиона души, с развита образователна инфраструктура и икономика, с приоритетни отрасли автомобилостроене, високи технологии, иновации, свободна търговска зона.

Кметът Иван Портних представи накратко приоритетите и предизвикателства пред Варна, като запозна гостите с развитието на инфраструктурата, туризма, образованието, както и с възможностите на новосъздадените икономически зони. По отношение на сътрудничеството с Китай, кметът на Варна представи на гостите добри практики от дългогодишното партньорство с побратимения град Нинбо в сферата на образованието, включително подписани двустранни споразумения между университети от двата града, културата и обмена на добри практики между администрациите.

Участниците в срещата се обединиха около общото желание за развитие на двустранните отношения между България и Китай, в частност между Варна и Шенянг, като в бъдеще ще се предлагат конкретни идеи и проекти за сътрудничество между двата града във всички сфери на обществения живот.

live.varna.bg