Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

ЕК одобри пилотен проект предложен от евродепутатите Емил Радев и Aндрей Новаков

radev-novakovЕК одобри пилотния проект предложен от българските евродепутати Емил Радев и Aндрей Новаков , за справяне с двойния стандарт при храните в ЕС. Проекта е одобрен с най-високата възможна оценка – „А“ и вече ще има българска програма, свързана с борбата с двойните стандарти с храните и напитките в ЕС на стойност 1.3 млн. евро.

„Имаме поредна ефективна крачка в решаване на проблема с двойния стандарт с храните и напитките в ЕС. Европейската комисия одобри пилотния проект, предложен от мен и колегата ми Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП, за справяне с двойния стандарт. Той е одобрен с най-високата възможна оценка – с клас „А“, така че вече ще има българска програма, свързана с борбата с двойните стандарти с храните и напитките в ЕС, която ще е на стойност 1.3 млн. евро. Тя ще подпомага всички потребителски организации, контактите им с държавните органи и провеждането на тестове за борба с двойния стандарт в различните стандарти“, каза още Радев и посочи, че по този начин ще да могат да се завеждат колективни потребителски искове там, където правата на потребителите са нарушени.

„До преди няколко години Европейската комисия отричаше въобще да има двоен стандарт, но след многобройните изследвания и писмени въпроси, които задавахме на ресорните комисари, това се промени. Призна се, че има двоен стандарт между храните в Източна и Западна Европа. Искаме да се определи единен стандарт на храните и напитките в ЕС и ако може, да има и централен орган, който да следи за спазването на този стандарт, така че да може гражданите на различните страни на ЕС да могат да имат достъп по еднакво качество храни“, каза още той и коментира, че има двоен стандарт в ЕС и в различни други потребителски стоки като козметика, почистващи препарати, горива.

„Двойните стандарти са огромен бич на ЕС и ние ще направим всичко възможно, за да променим това. Надявам се, че с цялата информация, която ще се събере, да имаме една по-пълна картина в кои държави го има този проблем. И се надявам в крайна сметка да имаме едно ново законодателно предложение за уеднаквяване на стандартите“, обясни Радев.

Българската програма за борба с двойния стандарт при храните ще спомогне за обективен анализ на ситуацията в целия ЕС. Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на извънреден брифинг.

„Радвам се, че решението на колективнит проблем за справянето с двойния стандарт при храните и напитките в ЕС дойде от нашата страна. Това не е инициатива, не е кампания, а програма, по която потребителските организации ще могат да кандидатстват и която е на стойност 1,3 млн. евро. Очакваме с тези пари те да повишат своя капацитет – за закупуване на оборудване, за провеждане на тестове, за информационни кампании и разясняване на потребителските права, за повишаване на сътрудничеството между отделни държави така, че с тези пари те да станат абсолютно пълноценни с това да защитават потребителите. Очакваме тези пари, които ЕС ще ни даде, да послужат за въвеждане на минимални стандарти. До края на август ще внесем изменение в бюджета на ЕС за 1,3 млн. евро и очакваме от следващата година Европейската комисия (ЕК) да започне изпълняване на програмата. Надявам се още през 2019 г. да имаме конкретни резултати и организации от България да могат да участват в тази българска програма на ЕС за отпускане на грантове“, каза още Новаков и обясни, че е щастлив от факта, че програмата не се е „промъкнала“, а е била приета с най-висока оценка от ЕК.

„Един от проблемите, които има в момента, е, че изследванията са провеждани само в една държава. Затова имаме нужда от обективен анализ на целия ЕС. Така че една от допустимите дейности, която предполагам, че ще залегне, е точно това – обмяна на опит между отделните потребителски организации в отделните държави“, обясни той.

„Изпълнението на тези пари започва формално на 1 януари 2019 г., когато влиза в сила новият бюджет. Надявам се през последната четвъртина на годината да бъде обява процедура по подаване на проекти, така че всяка една организация да може да го направи“, каза още евродепутатът.

barometar.net