Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Иван Портних: Показахме ударно темпо по обновяване на града

portnih-hekКметът на Варна Иван Портних бе гост на сутрешния блок на bTV, който гостуваше в морката столица. Пред водещия Антон Хекимян кметът говори по актуални теми, свързани с инфраструктурните проекти, които се реализират във Варна и туристическия сезон. „Миналата година по статистика имаме рекорд за туризма, сега се чакат пак добри реезултати“, каза Иван Портних.

На въпрос дали Варна е готова за евентуални нови проливни дъждове, кметът отговори: „Дългогодишни са проблемите с дъждовната канализация на града. В ниската част се събира водата от по-високата част. Има липса на пресичащ колектор, който да пресече дъждовната вода от по-високата част. Трябва разделяне на дъждовната от битовата канализация. Трябва ни сериозен бюджет, търсим средства. Знаем много добре проблема, напластяван е с десетилетия“.

Иван Портних коментира и големия ремонт на бул. „Васил Левски“ : „Това е най-важният проект за града, много мащабен, най-важния за последните три десетилетия. Минава под трите основни булеварда, ще спомогне във висока степен за извеждането на транзитния трафик от града. Специалистите, които са против него, имат и лична мотивация да критикуват такова добро начинание. Проектът мина през различни обществени обсъждания, всички специалисти са го одобрили. Трасето е запазено при различните проекти в годините, като единствен вариант. Този булевард ще реши проблеми, трупани с десетилетия. Колкото до трибуната на стадион „Спартак“, която бе съборена, за да мине пътя от там – преди време като са правили стадиона, са стъпили на булеварда. Сега започнахме ремонт на стадиона в тясно сътрудничество с феновете, изграждаме нова трибуна. И за Двореца на културата и спорта ни критикуваха, но виждате какво съоръжение стана, предстои ни световно по волейбол, като във Варна ще се изиграят най-много мачове. Използвам случая да поканя варненци и гости на града на 9 септември, когато е мачът на нашите национали с Финландия.“

„Считам, че синята зона е добро решение за решаването на огромния проблем с паркирането. Мащабен е проектът за интегриран градски транспорт, подменихме автобуси, както и много от пътищата. Инсталирана и тествана е билетната система, работи, но за да работи в цялостен мащаб, трябва да приключат големите ремонти в града. Трябва да се приеме новата транспортна схема, което ще стане след приключването на тези наистина важни и крупно-мащабни ремонти, обновяване на основни пътни артерии в града, трябва да се приеме и новата тарифна схема. Полагаме всички усилия да направим една сериозна трансформация в градски транспорт. Взехме 50 процента от линиите, които бяха на частен превозвач и то печалившите, сега са общински, но това изискваше време и процедури. Успяхме да стабилизираме дружеството, което беше водено към фалит, запазихме цената на билета от 1 лев, въпреки че цената на горивата и заплатите растат. Системата я има и работи, но за да заработи изцяло ще ни трябват няколко месеца“ – коментира Иван Портних.

Запитан за обновяването на Бургас и Варна, той каза: „Ясно е коя е морската столица – Варна. Да, в Бургас се случиха много добри неща. При нас предната администрация явно не е знаела как да борави с европроектите. Показахме ударно темпо по обновяване на града ни във всички сфери на социално-икономическия живот. Радвам се, че всъщност с оптимизация на общинския съвет, активна работа по европейските програми и сериозна подкрепа от правителството, ние не само запазваме, ами и и ускоряваме този темп, така че клишето, че Варна е догонваща е абсолютно неправилно.“