Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Д-р Михаил Литвак: Живейте за Вас самия, а не заради другите

Mihail-LitvakС близо 30 книги в областта на психологията и личностното израстване и повече от 100 статии в международни и руски списания, д-р Михаил Литвак е един от най-известните психиатри в света. Той ни предлага 5 правила, които да следваме ако желаем да променим живота си: :

1. Щастието е резултат от добре организиран живот. Да! Щастието със сигурност не е точна наука, при все това е по-лесно да го постигнем и да го привлечем към себе си ако водим живот, който е сравнително добре организиран. Според д-р Михаил Литвак е важно да сме ангажирани в дейност, да бъдем енергични и мотивирани, за да изпитваме толкова желаните усещания за благоденствие и хармония. „Тези усещания няма да се появят от ден за утре…трябва да ги заслужим!“ – пояснява руският психиатър и психотерапевт.
2. Не забравяйте, че вашите близки имат правото да изразяват различно от вашето мнение! Често имаме склонността да забравяме това, но хората, с които споделяме живота си, не са длъжни да споделят същите убеждения като нас. „Същото се отнася и за нас“, напомня д-р Михаил Литвак и добавя : „За щастие не сме длъжни да се съгласяваме с всичко, казано от нашите близки. Фактът, че имаме възможността да обсъдим нашите различни гледни точки е сам по себе си едно богатство, което би трябвало да ценим и развиваме. Хората често имат страх от неизвестното, което ги кара да искат на всяка цена да убедят близките си, че именно те са прави за всичко.“ Научете се да се вслушвате в близките си, това би могло единствено да ви обогати, защото в последствие те също ще се опитват да ви изслушват и ще ви разбират по-добре.
3. Живейте за вас самия, а не заради другите! „Вашето щастие не зависи от това на другите.“ Най-вероятно сте чували тази фраза стотици пъти и това е абсолютната истина. Усещането за щастлив живот е нещо твърде лично и би трябвало да зависи единствено от вас и от никой друг! Въпреки това често се случва нашето настроение да зависи от тези, които ни заобикалят и да се чувстваме въвлечени във техните проблеми и емоционални състояния. Опитайте в такива ситуации да се разграничите от останалите спазвайки дистанция, ако искате да съхраните душевния си покой. Живейте съобразявайки се единствено с вашите желания и настроения.
4. Научете се да оставате насаме със себе си когато се налага! Нашата способност да умеем да останем насаме със себе си може да каже много за нивото ни на зрялост. Зрялата личност не изпитва страх от самотата и няма проблем в това да се окаже насаме със себе си, дори напротив. Тя няма да се опита да запълни емоционалната празнина стремейки се през цялото време да бъде в компанията на някой. Щастието понякога се крие в умението да си наложим моменти на самота просто за да се помирим със себе си и да се научим да се обичаме по-добре.
5. Бъдете своят най-добър приятел! Ако желаете да бъдете щастлив започнете най-напред да се цените и да се вслушвате в собствените ви потребности. Никой не ви познава по-добре от вас самите! Тогава защо не отдавате значение на това, което мислите? Защо не отделяте достатъчно време да се вслушате в себе си, да откриете хармонията в себе си и да подобрите самооценката си? Не чакайте другите да го направят на ваше място : направете го за себе си, за вашето щастие!

www.tsante.com
Превод: Мая Кобакова