Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Д-р Янко Станев: Бюджетът показва доброто финансово здраве на община Варна

budjet2019Актуализацията на Бюджет 2018 показва доброто финансово здраве на община Варна, дори когато се гледа с критично око. Това заяви зам.-председателят на Общинския съвет по време на обсъждането на актуализацията на тазгодишния бюджет във финансовата комисия към Общинския съвет. По думите му актуализацията е важна, защото в нея окончателно се вижда политическата програма на Общинския съвет. „Тук, в този документ, тя е изпълнена. Около 90 процента от решенията, които сме взели, се изпълняват с този актуализиран бюджет. До края на годината ще се реализират и други обекти, а там, където има отстъпление, ще останат преходни за идната година“, обобщи Станев.

Актуализираният бюджет на община Варна е 383,7 млн. лв. При първоначален план 393,7 млн. лв., каза директорът на общинската диррекция „Финанси и бюджет“ Стефка Господинова. По повод занижаването с 10 млн. лв. тя уточни, че това не се дължи на неизпълнение на предварително заложените параметри, а на планирани приходи от продажба на билети и карти за градския транспорт от ТАСРУД, които обаче постъпват директно в общинската фирма „Градски транспорт“. Несъществено снижен е очакваният приход от зоната за платено паркиране, която заработи в пълен обем в средата на август, вместо първоначално планираното първо тримесечие на годината.

С 11,651 млн. лв. повече от планираното ще са приходите от делегирани от държавата дейности, съобщи още Господинова. Неданъчните приходи се увеличават със 157 хил. лв. Повече се очаква да бъдат събрани от имуществени данъци, от такси, глоби и санкции. Господинова подчерта, че на макрорамката не се отразяват целевите средства от републиканския бюджет 43, 244 млн. лв. за акциите на ЦУМ е 1,398 млн.лв. за реконструкция на трибуните на емблематичния за Варна стадион „Спартак“.

Като най-съществени обекти в капиталовата програма за изминалата година се очертават трасето на бул. „Левски“ – 84,259 млн. лв., пробивът на бул. „Сливница“ – 5,199 млн. лв., новата сграда на детска градина „Иглика“, паркът в кв. „Възраждане,“ водопроводът в „Аспарухово“, ремонтите, които текат в детските ясли и градини. Отчуждителните процедури върху имоти, които попадат по трасетата на мащабните инфраструктурни обекти, са стрували на местната хазна над 36 млн. лв.
Гинка Христова

dnesplus.bg