Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.02.2019
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7369
GBPGBP12.2241
CHFCHF11.7247

Анкета

Доволни ли сте от темпа на работа на фирмите, които ремонтират варненските улици?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Навръх Игнажден коледари наричаха за здраве в община Варна

kiledari.jpgНавръх Игнажден коледари огласиха с песни и наричания за здраве и благополучие сградата на община Варна. Народният обичай започна с песни и танци, а речитативите и благословиите за успешна и здрава година, бяха изпълнени от водача на дружината – т.нар. станеник. Домакин на срещата бе кметът Иван Портних, който посрещна гостите с менче вино, погача и пара. На тържеството присъстваха и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, Коста Базитов – зам.-кмет, Лилия Христова – директор на дирекция „Образование и младежки дейности“, Антония Йовчева – директор на дирекция „Култура и духовно развитие“, Таня Василева – директор на дирекция „Социални дейности“, директори и учители от училища и детски градини.

„Скъпи коледари, уважаеми дами и господа, приятели, на Игнажден е много важно добри хора да влязат в домовете ни. Затова съм щастлив, че днес, навръх празника, полазници в общината станаха момчетата от ансамбъла на Икономическия университет във Варна. Нека им благодарим, че ни заредиха с добра енергия и много настроение. Дано следващата 2019 година да бъде здрава, успешна и щастлива. Светли и спокойни празници на всички!“, пожела кметът Иван Портних.

Игнажден е ден, в който се почита паметта на свети Игнатий Богоносец, чествана на 20-ти декември. Обикновено с Игнажден започват коледните празници. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за начало на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Най-характерен за празника е обичаят „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде следващата година. Ако полазникът е добър човек, то и в дома през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко.