Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Георги Милков: Най-важният играч в спора с либийския кораб все още не се е появил

georgi-milkovКогато се появи застрахователя на кораба, образно казано, „ще дойде горският“. Държавните институции, които са участвали, не са си давали сметка до къде може да стигне този скандал. Това заяви журналистът Георги Милков пред Нова телевизия.

Българска фирма твърди, че Либия й дължи пари и задържа техен кораб на бургаското пристанище. На 21 декември частен съдебен изпълнител заедно с „Гранична полиция” и „Морска администрация” смъкват либийския флаг.

Фирмата „Булгаргеомин“, която води съдебния спор с Либия е наследник на компания, която е работила още когато е била държавна с Либия. Беше интересно, че в края на едно становище, което прочетох, имаше информация за представител на компанията, загинал при странни обстоятелства в Либия. През 2007 аз лично съм писал за него, защото той искаше да продаде активите на тази фирма на семейство близко до Кадафи, разказа Милков.

ЧСИ-тата, честните охранители и т.н. имат обяснение, защото става дума за частен казус, но въпросът е за участието на българските държавни власти. От началото на съдебната разпра частният съдебен изпълнител има решение на първа инстанция от Бургаския окръжен съд, на което се позовава. Оттам нататък има още решения на още инстанции и всъщност краят на разпрата е на 2 януари, когато излиза решението на ВАС и то е, че корабът трябва да се освободи и да се върне на либийците. Но 28 декември обаче той е отплавал. Моят въпрос е по-скоро към действията на българските държавни власти, при положение че корабът е задържан от ноември 2017 г. и е ясно, че там текат съдебни битки”, коментира журналистът.

Държавните институции, в случая „Гранична полиция“ и ИА „Морска администрация“ не са си давали сметка до къде може да стигне този скандал. Всеки спор може да бъде решен. От либийският пратеник на президента, който в момента е в България, вероятно ще стане ясно как Либия ще действа. Той най-вероятно иска да разбере как ще действа нашата страна. Тази заповед, да бъдат арестувани български кораби, е факт. Заповедта се отнася дори за кораби, които пътуват под чужд флаг, но на тях има българска собственост. Частните интереси са частни интереси и са легитимни, но въпросът е каква е ролята държавните институции.В момента корабът не е в териториалните води на България, но е близо до Бургас. Все още не е ясно какво и как ще се случи.

Най-сериозният играч, който още не се е появил, има ресурси, разузнаване, силови, финансови и правни лостове. Това е застрахователят на кораба. Тези хора в един момент ще се появят и тогава се опасявам, че натискът върху България ще е твърде голям. Когато те решат да се появят, тогава вече ще „дойде горския“, коментира още Милков.

Бившият ни посланик в Москва, Илиан Василев също коментира казуса в социалните мрежи:

„Този път няма да могат да минат само с оставки на бушоните. Всеки с нормален разум разбира, че шефовете на Гранична полицяи и на Морска администрация няма да действат на своя глава. Нямат писмена заповед, има телефонно обаждане „от горе“ от лице, което също получава телефонно обаждане „от горе“. Фалшифицирани подписи, нотариални заверки, компании и … мутри, които са обслужвани от държавни институции. Намесата на държавните институции вече прави България страна. Честито, Български кораби ще бъдат арестувани в либийски пристанища. И това е само началото. По линията на арабската солидарност българските кораби вероятно ще започнат да бъдат арестувани в което да е пристанище на която и да е арабска страна.

И исковете за стотици милиони долари ще полетят към България, само защото една „мутра“ на власт е наредила на институциите да се намесят в защита на друга мутра. Оставките да започнат сега – шеф на гранична полиция, шеф на морска администрация, след това министри и пълно разкриване на лицата, и най-вече на „обадилия“ се от София.

Още когато прочетох за този скандал в края на миналата година разбрах, че нещата ще ескалират. Но се надявах, да не бъде толкова грозно. Не завиждам на нашите дипломатически представители по света, които са принудени да обслужват „охранители“. Вече сме на етапа „през просото“.