Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.06.2019
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7451
GBPGBP12.1970
CHFCHF11.7500

Анкета

Ще санкционира ли варненската полиция мотористите, които са заплаха на пътя през летния сезон?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Емил Радев: Сътресенията в Румъния не бива да влияят на дневния ред на ЕС

Emil_Radev333.jpgСлед референдума за Брекзит има отрезвяване в британското общество, казва в интервю за „Монитор“ евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ.

– Г-н Радев, Румъния пое председателството в доста деликатен момент, като имате предвид констатациите в мониторинговия доклад на Европейската комисия и политическата обстановка в страната, протестите… Има ли опасност от провал, какви са очакванията ви?

– Не смятам, че има опасност от провал, защото председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в прав текст, че Румъния е готова технически да поеме председателството. Оттам насетне какви сътресения ще има в Румъния по време на председателството е тема, която се надявам да не повлияе на дневния ред на Европейския съюз и на задълженията, които трябва да изпълни съседката ни. Това обаче, което ми прави впечатление, са досиетата, по които работя. Мога да дам пример с триалозите по досието за пране на пари, което започна в мандата на румънското председателство и докладчик съм аз. Това е едно много важно досие, което е свързано с правомощията на звената за финансово разузнаване в ЕС. И нещо много важно – размяната на информация между държавите членки и разследващите органи. Видяхме, че в края на декември, когато се проведе последният триалог с двама комисари, нямаше представители на румънското председателство. Следващата седмица в Страсбург те трябва да поемат преговорите по това досие. Малко е притеснително дали ще успеят да влязат бързо в тематиката, за да може бързо този важен доклад да бъде приет до края на мандата на този Европарламент. Ще видим още в първите работни дни как Румъния ще се справя със задълженията си. Надявам се да не изоставят дневния ред, защото имаме прекалено малко време да довършим ключови досиета.

– А можем ли ние самите да извлечем полза от това председателство?
– Според мен нито можем да извлечем някаква полза, нито да загубим. Трябва да се стремим да изпълним приоритетите. България постигна успешно председателство, надявам се да няма сътресения. Сигурността на региона и благосъстоянието на гражданите са на първо място. Затова се надявам колегите да имат едно успешно председателство.

– Съвсем скоро обаче предстоят евроизбори. Какво очаквате от тях и защо трябва да гласуваме?
– Тези избори са наистина в един важен и критичен за Европейския съюз период. Период, в който популистичните настроения се надигат в цяла Европа. Виждаме, че Европа е поставена пред много изпитания, свързани със сигурността, миграцията, с икономическата стабилност. Затова е много важно проевропейските сили да имат мнозинство и след този мандат и да се провеждат проевропейски политики. Трябва да се справим успешно с миграцията, а не само с популистични изказвания. Защото е много лесно да критикуваш, но в същото време да не казваш как да се реши даден проблем. В ЕНП поставихме наистина много голям акцент върху сигурността на българските граждани, справянето с нелегалната миграция, реадмисията. И тук България е сочена за пример. Според нас през следващия мандат тази политика трябва да продължи. Така ще се справим и с негативни последствия като Брекзит. Добре е проевропейски настроените граждани да отидат да гласуват, защото оттук насетне е заложено бъдещето на обединена Европа.

– Не се ли притеснявате все пак от евроскептицизъм?
– Гражданите на ЕС вече гледат с реалистично око на евроскептиците, на популистите, защото видяха, че когато управляват, не успяват да се справят с нормалния дневен ред. Само когато работим заедно всички държави членки можем да решим проблеми като миграция и сигурност. Няма как да се справим сами. Тук е важно да имаме общи цели.

– Разбраха ли обаче самите българи колко важни за тях са европейските институции?
– Надявам се, че през всички тези години, през които сме членове на Европейския съюз, българите вече са много по-информирани и знаят какви са механизмите, как действат институциите. Виждаме пряко последствията от тази солидарност. Би трябвало да сме осъзнали, че ЕС е гарант за нашата сигурност. Само когато сме част от обединена Европа, сме с много по-големи възможности. И като част от обединена Европа България има много по-голяма тежест на световната сцена.

– Вече споменахте някои, но кои ще са най-големите предизвикателства за ЕС през тази година, като имате предвид и че предстои финалът за Брекзит?
– Ще видим преките резултати от Брекзит още преди края на мандата на този Европарламент. Това е едно огромно предизвикателство както за обединена Европа, така и за Великобритания. През следващите няколко дни ще разберем дали ще има споразумение. Видяхме как антиевропейското говорене в един момент доведе до това гражданите на Великобритания да поискат в референдум да излязат от ЕС, но сега виждаме, че настроенията са отрезвяващи. Хората прецениха икономическите загуби, всички негативи. Така че след референдума има едно отрезвяване в английското общество. Надявам се това да послужи като пример, ако има антиевропейски настроения в други държави.

– Каква година предстои за ЕС?
– Важна и тежка година. Виждате, че проблемите с миграцията продължават. Особено по Средиземно море, гръцките острови. Има още много да се работи в тази посока. Също така за съжаление трябва да отчетем и че терористичната вълна не е спряла. Случилото се по коледните празници в Страсбург показва, че трябва да сме нащрек. Нужни са мерки за борбата с тероризма. Смятам, че следващият парламент и следващата комисия ще положат много усилия в тази посока. Най-важно е да гарантираме сигурността, така че този приоритет ще бъде водещ тази година.

– Предстои протест на българските превозвачи в Брюксел заради пакет „Мобилност“. Може ли да разчитаме на някакъв успех?
– Ние напълно подкрепяме този протест и ще бъдем там. Предприемаме всички мерки, за да предотвратим влизането в сила на пакет „Мобилност“. Успяхме повече от година и половина да забавим приемането му в Европейския парламент. За съжаление се стигна до преговори в съвета. Надявам се да отложим и законът да не се гласува до края на мандата. След това ще търсим нови съюзници и да защитим интересите на българските превозвачи.

– Как си обяснявате обрата, първо се поздравихме с успех?
– Поздравихме се с успех, защото успяхме временно да спрем приемането на пакета „Мобилност“. Ако не бяхме го направили, този пакет вече щеше да бъде в сила. Така че битката продължава. Надявам се колегите, които подкрепят тези дискриминационни правила, да проявят разум.

– Колко души очаквате на протеста?
– Не знам колко ще се съберем, не това е важното. Важното е да покажем позицията си. За съжаление срещу нас работи много силна машина на държави, които имат силно влияние. Виждаме това по начина на гласуване в съвета, така че битката ще продължи и се надявам, че румънското председателство ще забави приемането на този пакет.