Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Емил Радев: Сътресенията в Румъния не бива да влияят на дневния ред на ЕС

Emil_Radev333.jpgСлед референдума за Брекзит има отрезвяване в британското общество, казва в интервю за „Монитор“ евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ.

– Г-н Радев, Румъния пое председателството в доста деликатен момент, като имате предвид констатациите в мониторинговия доклад на Европейската комисия и политическата обстановка в страната, протестите… Има ли опасност от провал, какви са очакванията ви?

– Не смятам, че има опасност от провал, защото председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в прав текст, че Румъния е готова технически да поеме председателството. Оттам насетне какви сътресения ще има в Румъния по време на председателството е тема, която се надявам да не повлияе на дневния ред на Европейския съюз и на задълженията, които трябва да изпълни съседката ни. Това обаче, което ми прави впечатление, са досиетата, по които работя. Мога да дам пример с триалозите по досието за пране на пари, което започна в мандата на румънското председателство и докладчик съм аз. Това е едно много важно досие, което е свързано с правомощията на звената за финансово разузнаване в ЕС. И нещо много важно – размяната на информация между държавите членки и разследващите органи. Видяхме, че в края на декември, когато се проведе последният триалог с двама комисари, нямаше представители на румънското председателство. Следващата седмица в Страсбург те трябва да поемат преговорите по това досие. Малко е притеснително дали ще успеят да влязат бързо в тематиката, за да може бързо този важен доклад да бъде приет до края на мандата на този Европарламент. Ще видим още в първите работни дни как Румъния ще се справя със задълженията си. Надявам се да не изоставят дневния ред, защото имаме прекалено малко време да довършим ключови досиета.

– А можем ли ние самите да извлечем полза от това председателство?
– Според мен нито можем да извлечем някаква полза, нито да загубим. Трябва да се стремим да изпълним приоритетите. България постигна успешно председателство, надявам се да няма сътресения. Сигурността на региона и благосъстоянието на гражданите са на първо място. Затова се надявам колегите да имат едно успешно председателство.

– Съвсем скоро обаче предстоят евроизбори. Какво очаквате от тях и защо трябва да гласуваме?
– Тези избори са наистина в един важен и критичен за Европейския съюз период. Период, в който популистичните настроения се надигат в цяла Европа. Виждаме, че Европа е поставена пред много изпитания, свързани със сигурността, миграцията, с икономическата стабилност. Затова е много важно проевропейските сили да имат мнозинство и след този мандат и да се провеждат проевропейски политики. Трябва да се справим успешно с миграцията, а не само с популистични изказвания. Защото е много лесно да критикуваш, но в същото време да не казваш как да се реши даден проблем. В ЕНП поставихме наистина много голям акцент върху сигурността на българските граждани, справянето с нелегалната миграция, реадмисията. И тук България е сочена за пример. Според нас през следващия мандат тази политика трябва да продължи. Така ще се справим и с негативни последствия като Брекзит. Добре е проевропейски настроените граждани да отидат да гласуват, защото оттук насетне е заложено бъдещето на обединена Европа.

– Не се ли притеснявате все пак от евроскептицизъм?
– Гражданите на ЕС вече гледат с реалистично око на евроскептиците, на популистите, защото видяха, че когато управляват, не успяват да се справят с нормалния дневен ред. Само когато работим заедно всички държави членки можем да решим проблеми като миграция и сигурност. Няма как да се справим сами. Тук е важно да имаме общи цели.

– Разбраха ли обаче самите българи колко важни за тях са европейските институции?
– Надявам се, че през всички тези години, през които сме членове на Европейския съюз, българите вече са много по-информирани и знаят какви са механизмите, как действат институциите. Виждаме пряко последствията от тази солидарност. Би трябвало да сме осъзнали, че ЕС е гарант за нашата сигурност. Само когато сме част от обединена Европа, сме с много по-големи възможности. И като част от обединена Европа България има много по-голяма тежест на световната сцена.

– Вече споменахте някои, но кои ще са най-големите предизвикателства за ЕС през тази година, като имате предвид и че предстои финалът за Брекзит?
– Ще видим преките резултати от Брекзит още преди края на мандата на този Европарламент. Това е едно огромно предизвикателство както за обединена Европа, така и за Великобритания. През следващите няколко дни ще разберем дали ще има споразумение. Видяхме как антиевропейското говорене в един момент доведе до това гражданите на Великобритания да поискат в референдум да излязат от ЕС, но сега виждаме, че настроенията са отрезвяващи. Хората прецениха икономическите загуби, всички негативи. Така че след референдума има едно отрезвяване в английското общество. Надявам се това да послужи като пример, ако има антиевропейски настроения в други държави.

– Каква година предстои за ЕС?
– Важна и тежка година. Виждате, че проблемите с миграцията продължават. Особено по Средиземно море, гръцките острови. Има още много да се работи в тази посока. Също така за съжаление трябва да отчетем и че терористичната вълна не е спряла. Случилото се по коледните празници в Страсбург показва, че трябва да сме нащрек. Нужни са мерки за борбата с тероризма. Смятам, че следващият парламент и следващата комисия ще положат много усилия в тази посока. Най-важно е да гарантираме сигурността, така че този приоритет ще бъде водещ тази година.

– Предстои протест на българските превозвачи в Брюксел заради пакет „Мобилност“. Може ли да разчитаме на някакъв успех?
– Ние напълно подкрепяме този протест и ще бъдем там. Предприемаме всички мерки, за да предотвратим влизането в сила на пакет „Мобилност“. Успяхме повече от година и половина да забавим приемането му в Европейския парламент. За съжаление се стигна до преговори в съвета. Надявам се да отложим и законът да не се гласува до края на мандата. След това ще търсим нови съюзници и да защитим интересите на българските превозвачи.

– Как си обяснявате обрата, първо се поздравихме с успех?
– Поздравихме се с успех, защото успяхме временно да спрем приемането на пакета „Мобилност“. Ако не бяхме го направили, този пакет вече щеше да бъде в сила. Така че битката продължава. Надявам се колегите, които подкрепят тези дискриминационни правила, да проявят разум.

– Колко души очаквате на протеста?
– Не знам колко ще се съберем, не това е важното. Важното е да покажем позицията си. За съжаление срещу нас работи много силна машина на държави, които имат силно влияние. Виждаме това по начина на гласуване в съвета, така че битката ще продължи и се надявам, че румънското председателство ще забави приемането на този пакет.