Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Бургазлии ще подкрепят кампанията на д-р Анелия Хохвартер

anelia-hohvater.jpgПрез цялата 2019 година бургазлии ще подкрепят кампанията на виенската лекарка д-р Анелия Хохвартер като организират събития от най-различен характер, но най-вече музикални. Инициатори са пламенни младежи от морския град, начело с Цанко Кунчев, които от 2015 г. провеждат фестивала” Локум Фест”, научи нашият сайт специално от организаторите. Музикалният фестивал, който обединява любителите на китарения звук и различната музика ще се състои в края на лятото като гвоздей на програмата ще са две вечери, в които музиканти от цялата страна ще разтресат бургаската сцена.
„От бургазлии очаквам единствено да се позабавляват. Не я харесвам тази благотворителност дето се случва, едва ли не на сила. Ние ще си свършим работата така, както го правим вече пета година, а от там нататък, който желае, ще отдели колкото му е на сърце”, коментира още Цанко Кунчев. Всичките издания на „Локум Фест”- Бургас досега са били посветени на каузи, свързани с лечението на деца, които страдат от различни заболявания. Миналата година, напр. музикантите подкрепиха инициативата „Да помогнем на Тото да се върне при нас“. Акцията бе насочена към събиране на средства за малкия Тото, който след в басейн, изпадна в будна кома. Лечението му изисква три пъти в годината да се ходи до Полша, което е непосилно за семейството.
„Точно от родителите на Тото се информирах за д-р Хохвартер и нейната мисия. С голяма надежда те ми споделиха как една българска лекарка, която живее в Австрия, събира средства за машина, която може да им спести цялото това ходене по мъките”, разказа още Цанко Кунчев, който е сърцето и душата на „Локум Фест”.
Той обясни още, че досега са имали доста разговори с останалите организатори за това как ще организират и популяризират събитието, защото каузата им тази година не е насочена към конкретно лице в нужда, а засяга хиляди българи.
Що се отнася до бургазлии, Цанко Кунчев е убеден, че съгражданите му са сърцати хора. „Вярвам, че ще приемат една добра кауза за своя, и без да ги засяга лично.”, заяви той.
Организаторите са впечатлени и от д-р Анелия Хохвартер, един от най-добрите ни офталмолози „Добрата лекарка ми разясни как точно стоят нещата около каузата. Без излишен патос. Но целеустремеността и отдадеността й, просто нямаше как да не ме грабнат”, призна още Кунчев.
По думите му: „Локум Фест” се зароди през 2015 година. Бяхме една общност на музиканти и така се случи, че когато голяма част от нас завършиха гимназия се разпръснахме – кой към София, кой извън България. Така повечето младежки музикални групи в града се разпаднаха. Искахме да се съберем поне още един път всички заедно, да посвирим, да се позабавляваме. Финално джумбаре, така да се каже. То пък се оказа доста по-успешно събитие, от колкото очаквах. Реших да го направя отново на следващата година и за моя огромна изненада беше като прецедент за града. Музикални банди от цялата страна дойдоха и свириха, за да подкрепят една добра кауза. Позитивната енергия обгръщаше периметъра на събитието. Трудно е да опиша цялата тази емоция с думи. След това изживяване беше ясно, че това е началото на нещо голямо”.
„Локум Фест” прави и една (не)съзнателна препратка към това, че не трябват локуми, а действия, за да се случат нещата, да бъдат финализирани толкова добри намерения у нас, включително и купуването на робота Локомат за цялостна рехабилитация на българските граждани.
За контакти:
При въпроси или желание да се включите в инициативата на „Локум Фест”, може да остави съобщение на страницата на фестивала във фейсбук , или на имейл lokumfestburgas@gmail.com.

barometar.net