Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

На площад „Люксембург“ българи и румънци протестират срещу пакета „Макрон“

protest-prevozvachiМоре от развети трикольори и жълти жилетки изпълни брюкселския площад Люксембург, където българи и румънци протестират срещу пакета „Мобилност“. Цялото пространство ври и кипи. „Тук сме, за да спрем кражбата на бизнес и да спрем стотици хиляди българи и румънци да се превърнат насила в емигранти. Долу пакета „Макрон“, долу разделението“, нажежи множеството евродепутатът Ангел Джамбазки. За импровизирана сцена служи ремаркето на тир, където е разпънат огромен транспарант „Европа на две скорости = заден ход за България!“ , информира 24chasa.bg

„Всички колеги сме изключително обединени в тази кауза“, заяви Филиз Хюсменова от ДПС, която държи плакат „Свободен пазар – реална конкуренция“. Тя допълни, че без разлика на цвят, българските евродепутати стоят като един зад нашите превозвачи и националния интерес.

„Изключително добре сме координирани помежду си и непрекъснато се информираме един друг докъде сме стигнали с ангажиментите, които трябва да изпълним“, каза Хюсменова. По думите й тяхната битка продължава и заседанието на Транспортната комисия съвсем не е финалът. Предстои гласуване в пленарна зала, след което ще се проведе Триалог и там българското правителство отново ще има възможността да защитава позицията на превозвачите.

На същото мнение е и депутатът от ГЕРБ Светослав Иванов. Облечен в жълта жилетка и застанал сред протестиращите, той обясни, че предстоят още консултации, за да се прецени какво ще влезе в залата на Европарламента. На трибуната на импровизираната сцена се редуват различни оратори, а румънски евродепутат буквално екзалтира множеството. Депутатите от БСП Манол Генов и Георги Свиленски също са на протеста в Брюксел. Очаква се да пристигне евродепутатът Петър Курумбашев, за да съобщи какво е решението на транспортната комисия в Европарламента.

„Не се съмнявам, че днешния ден ще ни донесе успех, макар и частичен. няма да позволим да ни отнемат това, което дълги години сме изграждали. А сега ни казват: „Отивайте там, откъдето сте дошли!“, заяви Георги Петърнейчев, президент на Асоциацията на международните превозвачи. Целият транспортен бранш е обединен и твърдо ще се бори за правата с, категорични са присъстващи.