Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Отхвърлиха исканията ни по пакета „Макрон“

evroparlamentЕвропейските депутати от Транспортната комисия отхвърлиха искания от България компромисен вариант по пакета „Мобилност“, съобщи БНР. Те приеха, че камионът трябва да се връща в отправната точка на всеки четири седмици. ЕП одобри и, че превозвачите не могат да спят в кабините, а трябва да нощуват в хотел. Гласуването става, докато пред сградата се провежда масов протест против пакета „Макрон“.

Припомняме, ден по-рано трима български евродепутати – Петър Курумбашев, Андрей Новаков и Ангел Джамбазки се опитваха да намерят начин да имат право на глас на днешното заседание на транспортната комисия на Европейския парламент.
Други български евродепутати, представители на европейското политическо семейство, се опитваха да заместят колегите си от други страни, за да може да има баланс при гласуването. Причината за тези усилия е липсата на представител на България в транспортната комисия на Европарламента.

Междувременно представители на превозвачите от България, Литва, Полша, Румъния, Словения, Унгария и Хърватия изпратиха съвместна декларация. Призоваваме Европейския парламент да отхвърли Пакета за мобилност 1, който задълбочава разцеплението на ЕС и ще навреди сериозно не само на ефективността на транспорта на ЕС, но и на неговата търговия, икономика и общество като цяло, се казва в декларацията.

С промените се увеличава рискът от фалити на транспортни предприятия. Поскъпват цените на превозите и цените на стоките за европейските потребители. Ще бъдат загубени основни предимства на автомобилния транспорт като неговата гъвкавост и географско покритие. Отслабването на конкуренцията и разрушаването на системите за стимулиране труда на водачите ще влошат качеството на транспортните услуги. Тази мярка ще представлява косвена забрана за превозите по кръстосаната търговия и каботажа, сериозно застрашаваща свободата за предоставяне на услуги в ЕС, категорични са превозвачите от 7-те държави.

„Ние подкрепяме предложенията, насочени към по-голяма яснота, гъвкавост и по-добро прилагане, обаче не можем да приемем предложенията, които нямат нищо общо с очаквания справедлив, балансиран и основан на доказателства подход. В отсъствието на оценка на въздействието върху бранша, потребителите и страните-членки на ЕС, настоящите дебати придобиват политизиран, популистки и дори радикален характер в предизборната прибързаност“, се казва в декларацията.