Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Емил Радев: Реформата в областта на убежището и миграцията трябва да бъде завършена

Emil_Radev333.jpgНа първата за 2019 г. сесия в Страсбург, евродепутатите обсъдиха належащата реформа на политиката на ЕС в областта на убежището и миграцията с оглед на продължаващата хуманитарна криза в Средиземноморието и Африка. Темата бе извадена отново на дневен ред, след като миналата седмица бяха спасени 49 нелегални мигранти от два кораба в Средиземно море. Те прекараха три седмици в открито море, преди да бъдат свалени на брега, изчаквайки корабите да получат разрешение да акостират в европейско пристанище. След намесата на Брюксел корабите бяха допуснати до бреговете на Малта, а впоследствие осем държави се съгласиха да ги приемат, за да подадат молби за убежище.Въпреки това обаче същинска криза в момента в Средиземно море няма.

По думите на българския депутат в ЕП Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), който от години следи темата, в момента ЕС не е свидетел на нова криза, а по-скоро се чувства парализиран от неспособността да бъде постигнато съгласие относно преразпределянето на нови 40 души. Всичко това става на фона на несполучливите преговори през годините относно разпределянето на хиляди бежанци от Гърция и Италия.

„Начинът, по който можем да се справим с каквито и да е предстоящи бежански или миграционни кризи е чрез завършване на реформата за убежище, така че да е ясно кой е отговорен за кандидатите за убежище, кой разглежда молбите им, както и как точно да се прави разлика между кандидати за убежище и икономически мигранти“, категоричен бе в своето изказване Радев.

Според него е наложително във възможно най-кратки срокове в Съвета да бъде постигнат напредък по реформата. Нейното приключване ще премахне бремето от граничните държави на първо влизане като Малта, Гърция, Италия и България, а също така би гарантирало, че всички държави-членки на Съюза, независимо къде се намират географски, поемат своята отговорност по отношение на бежанската криза.

barometar.net