Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.02.2019
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7369
GBPGBP12.2241
CHFCHF11.7247

Анкета

Доволни ли сте от темпа на работа на фирмите, които ремонтират варненските улици?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Емил Радев и Андрей Новаков подкрепят българската петиция срещу двойните стандарти при храните в ЕС

EMIL_RADEV-EP1Българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков призовават Комисията по петиции на Европейския парламент да разгледа петицията, внесена от омбудсмана Мая Манолова срещу двойните стандарти при храните от едни и същи марки (петиция номер 0945/2017). С писмо, изпратено до председателя на комисията Сесилия Викстрьом, двамата евродепутати настояват темата да остане в дневния ред на ЕП до намирането на законодателно решение на проблема на европейско ниво.

Двойните стандарти при храните от едни и същи марки, за които първи алармираха държавите от Вишеградската четворка, бяха потвърдени и при проучвания, извършени от Българската агенция по безопасност на храните. Според вносителите на петицията установената практика представлява нарушение на европейски регламент 1169/2011 за предоставянето на информация за хранителния състав на потребителите и директива 2005/29/ЕО относно нелоялните търговски практики във вътрешния пазар. По този начин, се твърди в петицията, се нарушават правата на българските потребители.

В своето писмо до Сесилия Викстрьом българските евродепутати Емил Радев и Андрей Новаков подкрепят твърденията в петицията. Според тях двойните стандарти при храните от едни и същи марки представляват нечестни бизнес практики, които са дискриминационни спрямо българските граждани и спрямо гражданите на държавите от Централна и Източна Европа, където съществува проблемът.

Емил Радев и Андрей Новаков са вносители на множество въпроси към Европейската комисия по темата. Те са инициатори и на проект, финансиран от бюджета на Европейския съюз, чиято цел е чрез провеждането на мащабни изследвания на територията на всички държави-членки да бъдат разкрити наличието на подвеждащи и нелоялни търговски практики и съществуването на разлики в качеството, състава и съдържанието на хранителни и нехранителни продукти на пазара.

Освен това двамата евродепутати настояват да бъде създаден общоевропейски орган, който да следи за качеството и двойните стандарти при храните в Източна и Западна Европа. Според българските представители създаването на такъв орган е крайно наложително, тъй като в момента ЕК прехвърля контрола към националните органи, но те нямат достатъчно капацитет и финансови средства да извършват проучвания и да налагат санкции на големите мултинационални компании. Поради тази причина, Емил Радев и Андрей Новаков предлагат да се направи общоевропейски орган, който да има широки правомощия във всички държави-членки, както за извършване на проучвания и проверки, така и за последващо налагане на сериозни санкции, равняващи се на поне 4% от оборота на мултинационалните компании – производители на хранителни продукти.

barometar.net