Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Делото срещу холандци обвинени в контрабанда на прекурсори за наркотици ще се гледа през февруари

sud_burgasВ разпоредително заседание днес Окръжен съд – Варна насрочи за 25 февруари делото срещу двамата холандски граждани Курт М. и Робърт П., обвинени в контрабанда на над 16 тона прекурсори за производство на наркотици. Според обвинителния акт, 55-годишния Курт М. и 50-годишния Робърт П. в съучастие чрез фалшиви документи внесли през митнически пункт Варна-Запад на три пъти прекурсори за производство на амфетамини. Контрабандата, извършена в периода от 26 януари 2017 до 16 март 2018 г. тръгвала с кораби от Азия и Латинска Америка, но не била предназначена за Варна. В документите била декларирана като почистващ препарат за прозорци. По данни на прокуратурата засечените прекурсорите са с общо тегло 16,222 тона, на обща стойност над 225млн. лв.
Престъплението, в което са обвинени Курт М. и Робърт П. е тежко по смисъла на закона, като НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години и глоба от 200хил. до 300хил. лв.
И двамата холандски граждани имат предишни осъждания за трафик на наркотици в страни от Европейския съюз. В разпоредителното заседание страните посочиха, че не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в досъдебното производство, няма искания за събиране на нови доказателства и делото ще бъде гледано по общия ред. Прокуратурата и защитата поискаха прекъсване на заседанието, за да обсъдят вариант за постигане на споразумение. Обвинението предложи на обвиняемите изтърпяване на наказание от 10 г. „лишаване от свобода“ и 200 хил. лв. глоба. Чрез адвокатите си, Курт М. и Робърт П. не приеха варианта, тъй като размерът на предложеното наказанието не ги удовлетвори. Съставът на Варненския окръжен съд насрочи делото за разглеждане на 25 февруари от 9,30 ч.

barometar.net