Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

„Зелената книга“ с българина Димитър Маринов взе „Оскар“ за най-добър филм

zelenata0kniga22Хитовете „We Will Rock You“ и „We Are the Champions“ на легендарната група „Куийн“ поставиха разтърсващо начало на 91-ата церемония по връчването на филмовите награди „Оскар“. Тазгодишният спектакъл ще остане в историята и с оригиналната си сценография.

Най-престижният „Оскар“ – за най-добър филм, беше присъден на „Зелената книга“. Кинотворбата, която беше номирана в пет категории, спечели още две статуетки. Призът за най-добра поддържаща мъжка роля очаквано отиде при Махершала Али.
Третият „Оскар“ за „Зелената книга“ е в категорията за оригинален сценарий, в която бяха отличени Ник Валелонга, Брайън Къри и Питър Фарели – особено оспорвана награда с оглед на конкуренцията от страна на „Фаворитката“, „Рома“, „Вице“. „Това е сбъдната мечта! Направихме този филм с любов, с нежност, с уважение“, споделиха създателите на „Зелената книга“. В екипа, който се появи на сцената, беше и българинът Димитър Маринов, който носеше българско флагче на церемонията в „Долби тиътър“.

Наградата за най добър филм беше обявена от актрисата Джулия Робъртс, която отдаде дължимото на всеки от осемте номинирани филма, определяйки ги като уникални. В тази категория наред със „Зелената книга“ се състезаваха „Черната пантера“, „BlacKklansman“, „Бохемска рапсодия“, „Фаворитката“, „Зелената книга“, „Рома“, „Роди се звезда“ и „Вице“. „Независимо какъв си и къде живееш, тези филми ни обединяват“ – каза Джулия Робъртс.

„Оскар“ за най-добра режисура спечели Алфонсо Куарон за филма „Рома“. Развълнуван, той благодари на академията, че е отличила филм за една обикновена жена – „една от милионите по света, които исторически са били в мазето на световното кино, защото никой не ги е забелязвал“. Режисьорът благодари също на семейството си и на Мексико за своето постижение. „Рома“ беше отличен и в категорията за чуждоезичен филм, както и за за операторското майсторство на Алфонсо Куарон.

За най-добър актьор в главна роля Киноакадемията определи Рами Малек за образа на Фреди Меркюри в „Бохемска рапсодия“. Той благодари сърдечно на „Куийн“ за възможността да бъде част от тяхната история. Самият той е син на имигранти от Египет и намира много общо между себе си и Фреди Меркюри. Екипът на „Бохемска рапсодия“ грабна още три статуетки – за монтаж, звук и звуков монтаж.

Наградата за най-добра актриса в главна роля спечели Оливия Коулман за ролята й във филма „Фаворитката“. Актрисата изглеждаше почти шокирана от наградата, за която беше номинирана за първи път. Тя призна, че конкурентката й за приза Глен Клоуз е неин идол и че винаги е искала да бъде като нея. „Фаворитката“ е големият губещ на тазгодишните награди, тъй като спечели само в една от десетте категории, за които беше номиниран.

Първият „Оскар“ на церемонията тази вечер – за поддържаща женска роля, отиде при Реджина Кинг за изпълнението й във филма „Ако Бийл стрийт можеше да говори“. Тя беше отличена сред силна конкуренция – в същата категория бяха номинирани Ема Стоун и Рейчъл Уайз за „Фаворитката“, Ейми Адамс за „Вице“ и Марина де Тевира за „Рома“.

За адаптиран сценарий бяха наградени Чарли Уахтел, Дейвид Рабиновиц и Спайк Лий за филма „BlacKkKlansman“. Три приза спечели и „Черната пантера“ – за оригинална музика на Лудвиг Йорансон, за костюми и за дизайн на продукция. В категорията за най-добър анимационен филм беше отличен „Спайдърмен в Спайди-вселената“. За най-добра песен беше отличена „Shallow“ на Лейди Гага и Брадли Купър от филма „Роди се звезда“. „Оскар“ за най-добри визуални ефекти спечели филмът „Първият човек“.