Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 08.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Правосъдната комисия на ЕП гласува „за“ кандидатурата на Лаура Кьовеши за главен прокурор

laura-kioveshi222Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи подкрепи румънския кандидат Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС, научи www.barometar.net . От 50 подадени гласа Кьовеши получава 26, за френския кандидат Жан-Франсоа Бонер – 22 гласа, а германския кандидат Андрес Ритер има 1 глас.

Снощи комисията на ЕП по бюджетен контрол взе също решение да подкрепи Кьовеши. Румънският кандидат получи подкрепата и на професионалната комисия по подбора. Преди седмица Съветът на ЕС постави на първо място Бонер, цитира БТА.

Предстои председателят на ЕП Антонио Таяни и останалите представители на ръководството на институцията да решат как да се постъпи. Възможно е те да потвърдят избора на парламентарните комисии, но може решението да бъде подложено на гласуване в пленарната зала. Ако ЕП и Съветът на ЕС подкрепят различни кандидати, ще се пристъпи към преговори. Ако мнението на двете институции съвпадне преди преговорите, избраният кандидат може да бъде назначен. Главният прокурор на ЕС ще разполага с един мандат от 7 години. Очаква се прокуратурата на ЕС да започне работа догодина.