Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.09.2019
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7738
GBPGBP12.2021
CHFCHF11.7835

Анкета

Ще санкционира ли варненската полиция мотористите, които са заплаха на пътя през летния сезон?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

КНСБ: Покачването на цената на водата е неизбежно

vodaПокачването на цената на водата е неизбежно, но важно с какви темпове се прави и как ще бъдат защитени социално слабите и работещите в сектора. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, при откриването на дискусия на тема „За устойчиво развитие на ВиК сектора и достойни работни заплати на работниците и служителите“.

Днес обсъждаме състоянието на ВиК сектора, неговото финансово и кадрово обезпечаване, както и бъдещето на инфраструктурата и инвестициите в мрежата, посочи Димитров. Нужен е нов специален закон за ВиК услугите, който да отчита нейните специфики и неотменимостта на задължението за доставка на вода за всеки граждани на България и да гарантира публичния характер на сектора, каза Пламен Димитров. По думите му ВиК секторът е най-регулирания сектор в България, по-регулиран от банковия сектор.

В сектора има възможности за допълните приходи, които не минават задължително през цената на водата, каза президентът на КНСБ. Според Пламен Димитров в плановете за бюджета за следващата година може да бъдат предвидени ваучери за водни помощи. На човек му трябват най-малко 50 – 100 литра на ден тоест до 3 куб.м на месец. Ако допуснем, че 500 хиляди домакинства се нуждаят от водни помощи, в държавния бюджет могат да се заложат 50 млн . лева за подпомагане на нуждаещите се, каза Димитров.

Нашето основно искане е 15 процента годишно увеличение заплатите в сектора. През последните години заплатите в страната растяха с темпове от 8 – 11 процента годишно, докато тези при ВиК услугите два – три пъти по-малко и затова доходите на хората там са изостанали, каза Пламен Димитров. За тези увеличения ще са нужди още 25 – 27 млн. лева годишно, обясни той.

Дискусията е навременна, защото основен проблем на сектора е заплащането на ВиК операторите, каза председателят на КЕВР Иван Иванов. Към момента КЕВР е одобрила бизнес плановете на 27 ВиК дружества, които обслужват 77 процента на населението на страната, допълни Иванов. Има области в страната, където цената на водата постига социалната поносимост и трябва да се търси друг механизъм за повишаване на заплатите. Нужно е допълнително държавно финансиране в сектора с около 50 млн. лева годишно, така че заплатите на служилите на водните оператори да се повишат, без да се вдига цената на водата за населението, каза Иван Иванов.

Възможно е разделяне на КЕВР на енергиен и на воден регулатор, но това може да направи Народното събрание, каза още Иванов.

24chasa.bg