Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.09.2019
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7738
GBPGBP12.2021
CHFCHF11.7835

Анкета

Ще санкционира ли варненската полиция мотористите, които са заплаха на пътя през летния сезон?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

На остров край Антарктида учени откриха останки от гигантски еласмозавър

elasmozavarАржентински палеонтолози са открили на остров край Антарктида вкаменелости от еласмозавър – древно морско чудовище от рода на плезиозаврите. Според намерените останки динозавърът е бил дълъг около 12 метра и е тежал между 11 и 14 тона, което го прави най-тежкото праисторическо животно от този вид, което е откривано досега, предаде БНР. Доклад за експедицията е публикуван в National Geographic и в Cretaceous Research.

Първите вкаменелости са открити през 1989 година, но заради суровия климат и недостига на ресурси разкопките са продължили почти 30 години. В момента еласмозавърът е почти напълно реконструиран, като липсва само черепът му.

Според учените чудовището се е хранело с ракообразни и дребна риба. Изследванията продължават,съобщава БНР.

Еласмозаврите са били с дължина около 14 m, което ги прави най-дългите плезиозаври. Теглото им е достигало до над 2000 kg. Еласмозавърът е имал едро тяло и четири плавника. Шията му е съставлявала повече от половината от дължината на животното и е със 72 прешлена – повече от всеки друг плезиозавър. Еласмозавърът е имал малка глава и остри зъби.

Начин на живот
Вероятно еласмозаврите са се хранели с дребни риби, главоноги (подобни на калмари) и амонити (мекотели). Поглъщали са малки камъни, които са подпомагали храносмилането им. Счита се, че еласмозаврите са живели предимно в открития океан. Начинът им на живот е слабо познат. Еласмозавъра е вид плезиозавър, кокто е бил най-дългото морско влечуго. Те са добри ловци.