Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

На остров край Антарктида учени откриха останки от гигантски еласмозавър

elasmozavarАржентински палеонтолози са открили на остров край Антарктида вкаменелости от еласмозавър – древно морско чудовище от рода на плезиозаврите. Според намерените останки динозавърът е бил дълъг около 12 метра и е тежал между 11 и 14 тона, което го прави най-тежкото праисторическо животно от този вид, което е откривано досега, предаде БНР. Доклад за експедицията е публикуван в National Geographic и в Cretaceous Research.

Първите вкаменелости са открити през 1989 година, но заради суровия климат и недостига на ресурси разкопките са продължили почти 30 години. В момента еласмозавърът е почти напълно реконструиран, като липсва само черепът му.

Според учените чудовището се е хранело с ракообразни и дребна риба. Изследванията продължават,съобщава БНР.

Еласмозаврите са били с дължина около 14 m, което ги прави най-дългите плезиозаври. Теглото им е достигало до над 2000 kg. Еласмозавърът е имал едро тяло и четири плавника. Шията му е съставлявала повече от половината от дължината на животното и е със 72 прешлена – повече от всеки друг плезиозавър. Еласмозавърът е имал малка глава и остри зъби.

Начин на живот
Вероятно еласмозаврите са се хранели с дребни риби, главоноги (подобни на калмари) и амонити (мекотели). Поглъщали са малки камъни, които са подпомагали храносмилането им. Счита се, че еласмозаврите са живели предимно в открития океан. Начинът им на живот е слабо познат. Еласмозавъра е вид плезиозавър, кокто е бил най-дългото морско влечуго. Те са добри ловци.