Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.09.2019
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7738
GBPGBP12.2021
CHFCHF11.7835

Анкета

Ще санкционира ли варненската полиция мотористите, които са заплаха на пътя през летния сезон?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Плажовете на Бургас и плажовете на ТИМ – разликата е от Земята до Марс!

chadar-shezlong-burgasВ социалните мрежи, бургазлията Петър Иванов направи реклама на Бургас и бургаските плажове, от която ми загорча. Когато варненка /като мен/ види огромните свободни зони на плажа, липсата на заведения на плажната ивица и цените на платените зони й идва на часа да се пресели в Бургас. Защото във Варна, концесионерът на централните плажове ТИМ е наблъскал с барове и кръчми зоната около морето. Човек не може да отиде спокойно на плаж, да разстеле хавлията си и да релаксира. От заведенията на ТИМ дъни толкова силна музика, че за релакс не може й да става дума. Тотална цигания! Свободните зони са малки, платените – много по-големи. За сравнение – в Бургас цената на чадърите и шезлонгите е 4 лв. в централната част и 1.20 лв. в северната. Във Варна – цената на шезлонг и чадър навсякъде е  5 лв. Но това е по-малкото зло. В стремежа си да печелят от заведенията си, ТИМ превърнаха плажовете на Варна в неуютно място, на което стъпиш ли един път, няма да се върнеш никога!

Ето какво пише Петър Иванов за плажовете на Бургас: Да направя малко позитивна реклама и на нашето Черноморие – ето снимки на градския плаж на Бургас от последните дни. Следва да се споменат следните предимства: широка пясъчна ивица, много добра цена на чадъри и шезлонги, чист плаж, плажни барове, прозрачна вода и плитко дъно, спасители, морска градина. Има плажни барове с безплатно ползване на чадъри и шезлонги при консумация (както в Гърция). В Бургас всяка година се провежда Фестивал на пясъчните фигури, като темата тази година е Герои от детски анимационни филми, през 2018 г. е Game of Thrones.

burgas-plajДа сте чували за фестивал, безплатна проява за варненци и гости на града, която ТИМ са направили на плажовете си? Или във Варна? Да са подарили концерт на варненци, да са построили нещо и оставили за поколенията?

Усещам болката в думите на варненката Мирослава Кирова:  Кога ще ги стигнем бургазлиите, кога? Красимира Попова й отговаря: Ние никога, но ТИМ може и до там да стигнат.

Милена Пехливанова възкликва: „Бургас! Без улици и коли до плажа, а Морската им градина все още граничи с морето… Как е възможно?! Тея хора нямат ли си мафия? Пардон, инвеститор клас А?“

Гледайки снимките на Петър Иванов ми става тъпо. Как може в Бургас да има такива условия за плажуване, а във Варна да няма? Причината – Крайбрежната алея и плажовете на Варна са дадени на ТИМ. Не на инвеститор, който мисли не само да изкара повече пари, а да създаде условия за приятно плажуване. Същите ТИМ, които чакат пари от държавата, за да достроят Стадион Варна /защото не им се дават техни festival-figuri-burgasпари/. Същите ТИМ, които не инвестират във Варна, целта им е да печелят от кръчми, дискотеки и барове на Крайбрежната алея.

Ах, прословутият нощен живот по Крайбрежната алея – какафония от различни стилове, които се преплитат и може да те побъркат. Теодора Константинова много добре го е описала: Какъв нощен живот има във Варна?! Мазна Чалга, Просташки Попфолк, посредствена латино музика…… ама че ме разсмяхте! Може би музикалните вкусове на 80 % от живеещите НОЩНИЯ живот са адски примитивни и първични? На буксир да ме теглят не отивам нощем да живея! През 2012 година посрещнахме Юлското утро на Южния плаж. Имахме среща на Випуска……Юбилейна. Е, наду ми се главата от второразрядни латино ритми, и долнокачествен Попфолк. Добре,че се показаха първите лъчи на Слънцето, че зазвуча Юрая!

mostika-burgasКакво да добавим към тези думи – те са красноречиво доказателство, че когато град като Варна падне в лапите на „инвеститор“ като ТИМ – резултатът е плачевен!

За финал думите на  бургазлийката Добромира Полименова: „Бургас се подобри неузнаваемо последните години, а плажът и морската градина са чудесни и много грижливо поддържани. Има огромен неохраняем плаж до северния, за който не го мързи да си носи чадър. Освен описаното, в градината има площадка с фитнес уреди със свободен достъп, цветни фонтани. На летния театър, Казиното и Охлюва, почти всяка вечер има културна програма, концерти, изложби. До Флората има чудесен външен басейн. А за заведенията … местните знаят къде да хапнат вкусно и да пийнат. Туристите и гостите на града рядко ги знаят. Има стоянки с колелета под наем за без пари от общината. Има и влакче, разхождащо желаещите в градината. Човек може да се разходи с корабче до остров св. Анастасия. Има достъпна конна база, можете да ползвате за 2 лв. на ден луга и лечебна кал и да се лекувате на метри от плажа и т.н. Най-важното е, че е чисто, поддържано, спокойно и има обособени много места за паркиране. Харесвам си града, но нямам нищо против да svobodna-zona-Burgasму се радвам и без гъмжилото от туристи. Така че на който не му допада, свят широк.

Бургас! Без улици и коли до плажа, а Морската им градина все още граничи с морето…“

Под думите й стотици бургазлии са изказали своето одобрение за нещата, които се случват в Бургас. Хвалят кмета Димитър Николов и управата на града, че полагат огромни усилия да превърнат Морската градина и плажовете в приятно място за отдих и почивка. Влезте в групи, свързани с Варна и ще видите обратното – никой не харесва, това което се случва в града.

Луга и лечебна кал на метри от плажа в Бургас?! Това го няма във Варна. ТИМ закриха Калните бани и излъгаха варненци, че ще ги възстановят. Те излъгаха и за стадион Варна, но няма кой да им потърси сметка. Защото те са ……….- сами знаете отговора!

Станимира Петкова

barometar.net

Снимки – Петър Иванов