Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Край на интригата във Варна! Портних печели на първи тур с корпоративен вот, „тайно рамо“ от ДПС и явно от СДС

portnih-remontКрай на интригата във Варна, Иван Портних отново ще е кандидат-кмет на ГЕРБ и има шанс да спечели на първи тур. Основните играчи в града Иван Портних и Емил Радев се разбраха още преди евровота. Радев бе мощно подкрепен с преференции от местната структура на партията. Така бе разбит тандема „Емил Радев-Красен Кралев“, който две години игра „контра“ на Портних.

Това приключи интригата с лансираната от „тандема“ номинация на областния управител Стоян Пасев за кмет. Бойко Борисов заформи две проучвателни мисии през пролетта, за да усети нагласите на ГЕРБ-Варна и едрия бизнес и отново залага на Иван Портних. Прословутите „отворени събрания“ във Варна ще преминат под пълен контрол и няма да бъдат толерирани, меко казано, агитки „анти-Портних“, заяви източник от ГЕРБ-Варна.

ГЕРБ ще вземе корпоративния вот, тамадите на едрия бизнес ще подкрепят мощно Портних – десетки милиони прибраха за две години. Кметът ще получи и „тайно рамо“ от ДПС, което ще му осигури 5-6 000 гласа бонус. Подкрепата няма да се афишира заради „антивота“ на сарайната партия в града. Явна подкрепа ще даде СДС-Варна, което ще осигури още минимум 3 000 гласа. Около 10 000 ще е корпоративният вот.

ГЕРБ има потенциал за около 40 000 гласа плюс 20 000 от партньорите и 5-6 000 хиляди „личен вот“ („Тъстовете“) на Иван Портних – победа на първи тур. Такава е сметката на гербаджиите „без кръчмаря“ – негативния вот на недоволните варненци плюс потенциала на БСП, който не надвишава 20 000 гласа в града.

Междувременно кметът развива мощна благоустройствена дейност, особено в трите района, където кметовете ще бъдат издигнати отново – „Приморски“, Младост“ и „Владислав Варненчик“.
Центърът на града е „гербаджийска приказка“ – фонтани, обгрижени градинки и разширена пешеходна зона. Няма знаци, че „революцията“ този път ще тръгне от Варна. Не че в другите областни центрове БСП вдига „бунтове“.

Бойко Борисов ще налее огромен ресурс, за да спечели отново всички области без бастионите на ДПС и да увеличи общините на ГЕРБ в сравнение с „Цветановите избори“. Разкешването във Варна няма да бие толкова на очи, защото Ресурсът вече бе усвоен, но ще се плаща яко на активистите в предизборната кампания – бонуси за комисиите и прочие „грантове“.

bgsniper.com