Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Африканската чума свари държавата по бели гащи

prasetaЗа периода от 31 август 2018 г. до 20 март 2019 г. в България са потвърдени едно огнище при домашни свине в стопанство тип „заден двор“ в област Варна и 27 положителни проби за Африканска чума диви свине в областите Силистра, Добрич и Варна, установени при диви прасета.

Какво прави държавата? Започва вяла кампания сред собствениците на домашни прасета, агитира ловците да отстрелват диви прасета и прави ограда по 133 километровото трасе, което свързва България с Румъния. В съседна Румъния вече върлува Африканската чума. Установени са 1600 огнища, умъртвени са 370 000 прасета. Оградката, която прави държавата е висока 1 метър /колкото и диво прасе/, обхожда се от един горски и няколко пъти е пробита от диви прасета от Румъния. В Дания също смятат да направят ограда с Германия, но специалисти съветват, че тя ще бъде безполезна. Като нашата ограда, която не спира набезите на заразени прасета от Румъния. За да се стигне до лятото на 2019 г., когато у нас пламнаха огнища на Африканска чума. Умъртвени бяха десетки хиляди прасета, а министър Танева призна, че в превантивните мерки на държавата има пропуски. Това й бе казано в прав текст и от еврокомисаря по здравеопазване и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис: „И точно такъв пик е брилянтен пример за това, че в България не е направено много, за да се избегне тази ситуация. Тъжно ми е да чуя тази новина. И докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал.„Кой е бил небрежен и не си е свършил работата,министър Танева не казва! НЯМАЛО ДА КАЖЕ, ДОКАТО НЕ ПРИКЛЮЧИ БОРБАТА С АФРИКАНСКАТА ЧУМА!? Никой не казва и как заразата е проникнала в свинекомплексите, които имат строги мерки за сигурност и дезинфекция? Предположението на специалисти е, че това е станало чрез фуражите, които консумират животните. Но пламването на толкова много огнища на различни места е нелогично, смята бивш зам.министър на земеделието.

Спорен е и въпроса с умъртвяването на прасетата. За тяхното умъртвяване се използва висока концентрация на въглероден диоксид, която гарантира бързо и ефективно умъртвяване на животните, под формата на сух лед. Не е ясно, след като бъдат заровени прасетата какво се случва с въглеродния диоксид? Вкарването на въглероден диоксид в почвата предизвиква земни трусове – това показва научно изследване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

В Североизточна България екарисажът в Шумен бе затворен, а този във Варна е с ограничен капацитет на работа. Това се случи, защото шефът на БАБХ, Дамян |Илиев задейства държавната машина, за да не могат екарисажите да участват в обществени поръчки за сметка на мобилни инсталации, произведени от две фирми.

Едно е ясно – всички прасета в България ще бъдат унищожени, отрасълът ще претърпи огромни загуби. Хората, които отглеждат животни – също. Няма да получим отговор кой е виновен за липсата на превантивни мерки, липсата на разяснителна кампания и дали животните се умъртвяват хуманно.

Както винаги българската държава беше изненадана от поредното бедствие.

barometar.net