Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

За пореден път на изпитание е поставен не само инелектът на държавните чиновници, но и тяхната хуманност

Prase3Режисьорът Стилиян Иванов публикува в социалните мрежи мнението си за избиването на животните, заразени с африканска чума:

Има един единствен вид хуманно избиване. Той е описан и подписан от всякакви здравни организации, от фермерски и т.н. Това е евтанзията. Миналата година доста хора се възмущаваха не толкова заради акцията по избиване на кози и овце в Странджанско, колкото за начина, по който ставаше това – уж с евтаназия. По същество евтаназията е процес, който протича на два етапа. При първия се вкарва анастезия, която има за цел да блокира рецепторите за болка. При втория етап се вкарва лекарство, което спира сърдечния ритъм. Миналата година на животните в Странджа беше инжектирано само второто лекарство. Когато обаче не е въведена анастезия и спре сърцето,животното в продължение на минути има усещането, че във вените му тече огън. Това представлява спирането на сърдечния ритъм. Миналата година хиляди животни бяха умъртвени по изключително жесток начин, което накара милиони българи да се усъмнят в интелекта и моралните качества на държавните чиновници от сектор земеделие. Апропо – що за морални и интелектуални активи притежава човек, чиято дъщеря друсаше провисналите си цици в центъра на София, като част от някакъв протест. И защо този човек, който не е успял едно дете да възпита, отговаря за съдбите на стотици хиляди хора, заети в земеделието и животновъдството?

Както и да е. Но над всички нас, които сме мълчаливи съучастници в жестокостта на посредствени хора, тегне възмездие. Ами кръв с кръв се изплаща, казали са го старите хора. Според мнозина нехуманното избиване на животните в Странджа постави началото на края на сегашната политическа класа. Умъртвяването им се върна със скандала с къщите за гости. Тези, които управляват земеделието, които крадат явно са минали чертата в алчността си. Чумата по прасетата поставя на дневен ред нещо, което се иска от преди години в целия цивилизован свят – да се забрани със закон промишленото отглеждане на животни, защото промишленост и живо същество са несъвместими понятия.

Епидемията ни напомня, че е крайно време да спрем с промишленото животновъдство. В момента в интернет текат няколко подписки, от различни държави по света, чиято цел е да се забрани гледането на животни в тесни пространства, които не им подсигуряват достатъчно свобода на придвижване. Самата дума промишленост е несъвместима с животновъдството. Животните, които се отглеждат за месо, преди да бъдат заклани имат едно изключително тежко и мъчително съществуване. Дори въпросът не е дали да ядем животни?! Въпросът е, защо водени от алчност и лакомия, подлагаме живи същества на жестоки мъки? Проблемът е не само морален, но и касаещ здравето ни. Животно, което се гледа в лоша среда непрекъснато отделя хормон на стреса – от раждането до края на дните си. И какво се получава. Хората ядат месо, уж за да бъдат здрави – да си набавят протеини, но всъщност месото, което ползват е изградено изцяло от хормони на стреса…

Не може хората да мъчим други живи същества, за да угодим на вкуса си.
Когато кръвта на животното е пролята с безпричинна жестокост – следва възмездие. Ние сме призвани да носим отговорност към животните, не да ги мъчим. Стопанин на живо същество не означава да го биеш, затваряш, държиш на тъмно. Да, пак може да употребяваш млякото, яйцата, вълната, месото, но отношението трябва да е добро. А ние хората сме алчни и прости. Нас ни интересува само печалбата. Ние не знаем и не искаме да знаем как правилно да се държим към животните.
Те са с по-ниска вибрация от човек, но това не ни освобождава от отговорност. Животните могат да се държат по между си като животни, защото са на по-ниска вибрация от нашата. Ние обаче не трябва да сме жестоки, отъждествявайки се само с животинската си природа. Във всеки от нас има частица светлина и трябва да се равняваме по нея. Отношението ни към животните показва нашата степен на цивилизованост. Когато ние се отнасяме към животното по животински, значи губим човешкото в себе си.

Но има и нещо смешно в цялата трагична ситуация: най-активни по т.нар. “свински проблем” са политиците и експертите от ДПС.

barometar.net