Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Защо Борисов не обелва дума за ТИМ и къщата на Велико Желев?

tim-mitev.kamenovПростият отговор – защото не иска и няма кой да го попита. Сложният – имаме сбор от икономически преплетки, интереси и връзки в миналото. В книгата „ТИМ – отборът, който превзе България“, колежката Невяна Троянска описа и тъмните моменти от миналото на групировката. Първият тираж на книгата от 10 000 бр. бе изкупен от ТИМ – красноречив факт, че Марин Митев и Иво Каменов не желаят някой да рови в миналото. В анонса към книгата Невяна пише: „Също като древните, които са смятали, че светът е стъпил на гърбовете на три кита, стратезите на ТИМ са издигнали цитаделата си върху три солидни основи, доказали устойчивостта си през хилядолетията – военната дисциплина, информацията и страха.“

Работил съм в МСАТ и бях свидетел как се спазва йерархията, а респектът към собствениците на ТИМ витае във въздуха. В телевизията работеха само проверени хора, препоръчани от роднини, съученици и приятели. Когато предложиш някого гарантираш за него – добър принцип за наемане на работна ръка. А воинската дисциплина наложена от шефовете на ТИМ + Респекта от босовете явно дава добри резултати, защото групировката просперира.

Но да се върнем на въпроса: Защо Бойко Борисов, откакто е в политиката не е обелил и дума за ТИМ? Защо мълчи за един от крупните инвеститори в България, с оборот от стотици милиони, създал хиляди работни места? Защо Борисов мълчи за групировка /по-могъща от „Мултигруп“ в „златните“ й години/, чиито собственици не дават интервюта, както правят нормалните бизнесмени? Единственото интервю дадено от Марин Митев пред електронна медия /varnautre/ е премахнато от архива на сайта. Марин Митев даде специална пресконференция за стадион Варна, където незнайно защо обвърза инвестицията на ТИМ за стадиона с издръжката на ФК „Черно море“ – двата проекта нямат нищо общо! Стадионът се строи с темпове на костенурка, ТИМ чакат пари от спортното министерство, а Бойко Борисов мълчи!

Marin-Mitev456Мълчи, защото има договорки с ТИМ, които остават зад кулисите. Не им даде концесията на Летище София, но им продаде без търг парцел от над 160 дка.до летището. Оставя ги да строят хотел на метри от морето и да дадат парцел на Велико Желев на самия морски бряг. ТИМ закриха Калните бани на Варна и направиха на тяхно място бар, започват да строят развлекателен и СПА център върху подарените от държавата 118 дка /50 евро на квадрат/ до морския бряг! Случайни ли са тези жестове? Не, разбира се! По време на избори, Борисов може да разчита на ТИМ, както те на него за своите бизнес начинания. Договорката е изгодна за двете страни – докато Борисов е на власт. Когато не е, ТИМ ще се договорят със следващия премиер.

Не можем да обвиняваме ТИМ, че търсят начини да печелят. Иво Каменов, Марин Митев и Тихомир Митев са създали огромна империя /с помощта на покойния Никола Дамянов и други стратези, останали зад кулисите/ и като всички бизнесмени в България знаят, че ако нямат подкрепата на властта ще загубят. На тяхно място ще се появят други, които ще изкушат Борисов. Маджо, бивши кадри на ВИС 2 и СИК, отдавна имат интереси по родното Черноморие и ако ТИМ не бяха купили курорта „Св.св. Константин и Елена“ и тези 118 дка. – щеше да ги купи някой друг. Проблемът е, че дейността на ТИМ  е пръсната в много посоки: България Еър, Проучване и добив на нефт и газ, Параходство българско речно плаване, летища, застраховане, банки, хотели, зърнодобив, медии и др. Каменов и Митев имат приоритети, за сметка на проекти, които се бавят във времето: Алея Първа, и стадион Варна. Но тимаджии не бързат. Никой не ги и притиска да бързат. Във Варна най-вече, където нездравословният респект към групировката е факт. И не е нормален. Уж са почтени бизнесмени, уж бизнесът им е на светло, а споменаването на абревиатурата ТИМ предизвиква страх и нежелание да имаш работа с тях.

Иво Каменов и Марин Митев, подобно на Борисов разчитат на инстинктите си. В своето единствено интервю Иво Каменов казва:  „Продукт сме на времето. Печели бързият инстинкт срещу бавното мислене. Училище, университет, работа, кариера. Това е бавното мислене. Бързият е онзи, който се доверява на инстинкта си.“

veliko-jelev444Досега инстинкта за правене на пари на Каменов и Митев не ги е подвел. Спорното минало е оставено зад гърба им. Те са мултимилионери, които могат да вървят по ръба на закона. Както стана с къщата на Велико Желев /собственик на фирма „Хидрострой“/, на когото предоставиха парцел на няколко метра от морето, в зона „А“.

Зона „А“ обхваща частта на акваторията на Черно море, крайбрежната плажна ивица и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 м извън териториите на населените места, измерена по хоризонтала от границите на морския бряг или на морските плажове. В зона „А“ не може да се строят къщи, но за ТИМ и Велико Желев  – може. Публична тайна е, че фирма „Хидрострой“ е близка до сърцето на премиера. Фирмата печели обществени поръчки за стотици милиони в цялата страна, реновира улици и булеварди във Варна. Как работи „Хидрострой“ варненци изпитаха на гърба си – бавно, некачествено и без спазване на сроковете. За да станем свидетели на етюда – Велико Желев се оправдава пред Борисов за забавянето ремонта на булевард „Васил Левски“…. с община Варна и кмета Портних, които се бавели с отчуждителните процедури. Иван Портних отвръща, че общината няма вина за забавянето на ремонта, но поради „специалните” отношения на Вичо с Бойко спира дотук.

borisov-jelevА докато Велико Желев баламосва Борисов,  в курорта „Св.св. Константин и Елена“, ТИМ строят нов хотел на метри от морето. Странно, но министър Николина Ангелкова още не е отишла да го провери. Няма и да отиде. Защото й е подсказано, че нейният шеф-премиер има специални отношения с босовете на ТИМ и не е желателно да си пъха носа, където не трябва.

От края на 90-те години във Варна се предава мантрата, че ТИМ са спрели инвазията на софийските групировки и фирми. Че ако не са били ТИМ, СИК и ВИС, руската мафия и кой ли не ще завладее Варна. Публична тайна е, че ТИМ защитават руските интереси, но доколко защитават тези на България и Варна? Какво са инвестирали във Варна, освен прословутия стадион, който се бави 12-13 години? Какво са подарили безвъзмездно на града? Какво ще оставят след себе си Иво Каменов, Марин Митев и Тихомир Митев, освен един печеливш бизнес?

Надявам се някой ден да получа отговор на тези въпроси. Също си представям физиономията, която ще направи Борисов, ако го попитам какво мисли за дейността на ТИМ и къщата на Велико Желев до морето.

Иво Югов

barometar.net

На снимките – 1. Иво Каменов, Марин Митев, Тихомир Митев

2. Марин Митев на пресконференция за строежа на стадион Варна

3. Къщата на Велико Желев до морето в курорта „СВ.св.Константин и Елена“

4. Иван Портних, Велико Желев, Борисов