Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Ще спре ли Тръмп руския „Северен поток 2“?

donald-trump44По-късно този месец американският президент Доналд Тръмп ще посети Европа, за да се опита да постигне нещо, което не се удаде на неговите предшественици, от Кенеди до Рейгън – а именно, да спре тръба за износ на руски суровини. Администрацията на Тръмп и Конгресът на САЩ се опитват да блокират струващия 9,5 млрд. проект „Северен поток 2“, заради страха, че това ще направи някои от европейските съюзници в НАТО по-зависими от руския газ и ще лиши Украйна от приходите от транзитни такси.

Тръбата е дълга 1220 км и тръгва от Ленинградска област в Русия, по дъното на Балтийско море към германския курорт Любмин. По нея германският внос на руски природен газ ще се удвои.
„Това наистина превръща Германия в заложник на Русия, ако нещо лошо се случи“, каза Тръмп на 12 юни след срещата си във Вашингтон с полския президент Анджей Дуда, който също е противник на проекта.

Съединените щати са опитвали и преди да оказват влияние над европейските си съюзници, за да блокират енергийни проекти на Кремъл. Като нефтопровода „Дружба“ през 1960-те или газопровода „Братство“ през 1980-те. Предишните опити не само се провалиха, но и накараха европейските лидери да обвинят САЩ, че се намесва във вътрешните им дела. Някои анализатори предвиждат същото да се случи и със „Северен поток 2“.

„Става дума за европейския суверенитет и това не се разбира във Вашингтон. „Северен поток 2“ може да бъде отложен и оскъпен, но не може да бъде спрян. Влакът потегли“, казва Йозеф Брамл от Германското дружество за външна политика в Берлин.

Тръмп ще бъде в Полша от 31 август до 2 септември и после ще посети Дания, чието правителство все още не е разрешило на Русия да строи тръбата в нейните териториални води. Русия се надява да завърши проекта до края на годината. Срокът зависи от Дания и от евентуалните американски санкции.

Датската агенция по енергетика трябва да разгледа две предложени трасета и да оцени въздействието на проекта върху околната среда и сигурността на страната. „В момента не може да се каже колко време ще отнеме това“, отговори агенцията на запитване на Радио Свободна Европа на 8 август. Два дни по-рано Йенс Мюлер, говорител на „Северен поток 2“, каза, че над 70% от проекта е изграден.

/със съкращения/

Тод Принс, радио „Свободна Европа“