Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.09.2019
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7738
GBPGBP12.2021
CHFCHF11.7835

Анкета

Ще санкционира ли варненската полиция мотористите, които са заплаха на пътя през летния сезон?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

2 училища във Варна няма да посрещнат 15 септември в своите сгради

Lilia-HristovaУчилищата и детските градини във Варна са готови за първия учебен ден. На някои места има леки довършителни работи, които няма да попречат на откриването на новата 2019 – 2020 година. Отделените средства за ремонти през лятото са от порядъка на 550 000 лв. Само 2 училища няма да посрещнат 15 септември в собствените си сгради. Това са НУ „В.Левски“ в „Аспарухово“ и ПГ по икономика „Г.С.Раковски“, съобщи в предаването „Европейска Варна“ с водещ Емил Дамянов шефът на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова. Децата от първото училище ще водят занятия в СУ“Любен Каравелов“, от второто – в малкия корпус на ОУ „Стоян Михайловски“ в район „Вл.Варненчик“. Причината – ремонтни дейности.

Децата от НУ „В.Левски“ бяха преместени от варненската морска гимназия „Св.Николай Чудотворец“, защото и там скоро ще започне модернизация с пари от програмата „Региони в растеж“, поясни Христова. По предварителни данни 32 320 деца от I до X клас ще прекрачат училищния праг в община Варна на 15 септември. Криза за учители не се очаква.

В момента свободните места са 100, като кандидати има достатъчно, каза още Христова и напомни, че Варна се правя добре от години със собствени ресурси с осигуряването на кадри за образованието.

По отношение на големите проекти тя напомни, че предстои строителството на нова сграда на Математическата гимназия във Варна. С това ще започне разделянето на двойките училища. Същото предстои за III ПМГ и ОУ „Славейков“.

Тъй като Варна ще се развива занапред в посока на курортните комплекси, там ще се заселят много млади хора с деца. Затова на мястото на Оздравителното училище в курорта „Св.Св.Константин и Елена“ се предвижда проект за изграждане на начално училище с предучилищни групи. Сега младите семейства, които живеят в района, водят децата си в училищата „Г.С.Раковски“ и Захари Стоянов в „Чайка“, което е свързано с всекидневни пътувания, каза още Лилия Христова.

Ставри Таргов

chernomore.bg