Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Ватерлоо или Бородинска битка за Гуцанов предстои в сряда?

borislav_guzanov_bspПриключиха събранията на БСП-Варна, на които бяха гласувани номинациите за кмет и районни кметове. По-любопитните номинации за кмет на морската столица са: Борислав Гуцанов, Иван Иванов и Огнян Къчев. Номинациите за районни кметове са: за район „Одесос“ – Иван Любчев, за „Приморски“ – Огнян Къчев, за „Младост“ – Мария Тодорова, за „Владислав Варненчик“ – Десислава Калоянова и за „Аспарухово“ – Мартин Златев.

Присъствали на събранието в район „Одесос“, коментираха за www.barometar.net, че Борислав Гуцанов е бил необичайно пасивен. Това поведение на гъвкавата половина от тандема Макс и Мориц не бива да заблуждава. Гуцанов се готви да даде решителна битка на Корнелия Нинова и Кирил Добрев на градската конференция на БСП-Варна, която ще се проведе на 11 септември. Източници от БСП-Варна, споделиха за медията ни, че зад Гуцанов стоят над половината от 230- те делегати. Според устава на БСП градската конференция или градския съвет на партията предлагат  листата за общински съветници, а централното ръководство има последната дума. Това е заветната цел на Гуцанов – градската конференция да подреди листата и той да е водач.

Но как водач на листа ще бъде човек, от когото ръководството на БСП е свалило политическото си доверие? –  се питат варненските социалисти. Гуцанов не смята да се откаже от поста градски председател – за целта е приласкал „поразяващата уста“, Януарий Вичев, като му е обещал място в листата. Не е ясно на чия страна е проф.Николай Джагаров, но Светла Такева се е завърнала в орбитата на Гуцанов /заради бизнесинтереси/.

Бизнесът, съчетан с политика е в кръвта на Гуцанов. И двата му ареста са свързани с бизнес – първият за източване на „Елитбанк“, вторият за закупуване на автобуси за „Градски транспорт“.

„Фирма близка до Гуцанов строи под стадион „Тича“ върху парцел на бивша бензиностанция „Петрол“. Преди време тази бензиностанция и друга в курорта „Св.св.Константин и Елена“ бяха запорирани от банка и Гуцанов ги купи. Сега ще строи върху парцелите и за тази цел му е жизнено важно да е общински съветник. Ако не е – изчезват лостовете му за влияние!“ – сподели социалист от ръководството на БСП-Варна.

Проверка на www.barometar.net установи, че инвеститор в строежа под стадион „Тича” е фирмата Транспортно-спедиторска кантора. Тя е основана през 2008 г. от Борислав Гуцанов и Лиляна Йорданова. В края на 2008 г. Гуцанов стана едноличен собственик на фирмата, а през 2010 г. я продава на Комфорт ООД. Във Варна са известни топлите отношения между Борислав Гуцанов със собственика на Комфорт – Атанас Костурков. Освен прехвърлянето на фирмата Транспортно-спедиторска кантора, фирма Комфорт дълги години е основен рекламодател в сайт, управляван от съпругата на Гуцанов. Относно другият парцел в курорта „Св.св. Константин и Елена“, там строи фирма „Планекс“ и Гуцанов няма общо със строежа, показа проверка на медията ни.

vaterlooСпоред източници на www.barometar.net, Гуцанов е в близки отношения и със собственика на фирма „Олминс”, Станислав Станев. Това е фирмата-инвеститор на сградата-кораб „Ултрамарин”, която се намира на метри от бившата бензиностанция „Петрол”, върху която „Комфорт” строи новата си сграда.

Как ще приключи политическата кариера на Гуцанов в БСП  – с победа или заточение? Дали го очаква Ватерлоо или Бородинска битка с коравата Корнелия Нинова и гъвкавият Кирил Добрев – предстои да разберем в сряда? 

barometar.net

Битката при Ватерло, провела се на 18 юни 1815 г., е последната битка на Наполеон. Неговото поражение слага край на управлението му като император на Франция. Битката слага край на период, наречен Стоте дни, който започва след завръщането на Наполеон от остров Елба, където е заточен след битката при Лайпциг през 1813 и военните операции във Франция през 1814 г.

Бородинската битка е най-значимата военна победа на Наполеон в кариерата му. Тя се провежда на 7 септември 1812 година, в полето край село Бородино, на 125 км западно от Москва. В резултат на тази битка руският император Александър I губи Москва.