Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Пране на пари и шпионаж зад арестите на ръководството на „Русофили“

sotir-cacarovПрокуратурата и МВР дадоха подробности по случая с арестите на членове на Национално движение „Русофили“. От думите на главния прокурор Сотир Цацаров стана ясно, че е установена действаща схема за пране на пари. „В хода на разследване на престъплението е установена действаща схема за изпиране на пари. Събрани са данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства. По този начин се финансират мероприятия, които застрашават националната сигурност на страната. Събрани са доказателства за участие на един български гражданин. Той е Николай Малинов, който е привлечен в качеството си на обвиняем. Прокуратурата взе мярка за неотклонение в размер на 50 000 лева, към този момент той вече о освободен от ареста“, каза той.

„Организациите, с които е работил, са базирани в Русия. Те са „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания, стана още ясно от думите на главния прокурор. Наложена е забрана за срок от 10 г. на Леонид Решетников за влизане в страната ни, уточни още главният прокурор. Известно е, че на дружество „Двуглав орел“ бившият генерал от КГБ Леонид Решетников е зам.-председател, а на Руския институт за стратегически изследвания – председател.

В хода на разследването е установено, че Малинов е приемал да изпълнява задачи срещу заплащане за съответните организации, уточни Цацаров. На 9.09. тази година са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти, иззети са телефони, документи, които имат връзка с престъплението, за което е привлечен под наказателна отговорност“, допълни зам.- главният прокурор Иван Гешев.

Намерена и докладна на руски език. Според описаното от Малинов е необходимо създаване на телевизия и политическа партия. Малинов заявява, че са предприели действия за прехвърляне на половин милиард евро от Цветан Василев към Малофеев. Малинов заявява, че от януари до март 2015 е постигната договореност за прехвърляне на активи от компанията „Виваком“. Малинов е заявил, че „Дунарит“ и „Авионамс“ са авторитетни предприятия, които също трябва да бъдат овладени.

„Повдигнато е обвинение на Малинов за това, че се е поставил в услуга на чужди организации, за да им служи като шпионин. За мен единствената разделителна линия в обществото следва да е дали си българофил, или българофоб. Ние не мразим никого и нищо, обичаме родината си и защитаваме националния интерес“, каза още той, цитиран от dariknews.bg