Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Кой е Асен Дебелия – сподвижникът на Красимир Янков?


asen-dimitrov-debeliaКой е Асен Димитров, с прякор Дебелия – близък до Станишев и депутатът Красимир Янков? Коя е тази „митична“ фигура, която се изправи срещу Корнелия Нинова и я критикува? Ако си мислите, че става дума за потомствен комунист – дълбоко се лъжете. Асен Димитров е една от многото сенчести фигури, които от бизнеса се пренесоха в политиката. В тъмните й дебри, бившият висаджия плува в свои води и стана популярен с предизборните си кампании, където със свои методи печели мажоритарни вотове за депутата от БСП, Красимир Янков и неговите протежета. Кой е Асен Дебелия ни разкриват разследвания на медиите Капитал и Биволь:

Асен Манолов Димитров, който през май 2012 г. беше избран за член на Националния съвет на БСП е бил близък до убития криминален бос Георги Илиев, шеф на групировката ВИС-2. Димитров в миналото се изявява като футболен бос, като през 2001 г. е управител на “Локомотив” Пловдив заедно с Георги Илиев, показва справочника за “оперативно интересни лица” на Международната организация за разследваща журналистика OCCRP.

Медийни публикации от началото на века също разкриват връзката на Асен Тодоров с мафиотската групировка ВИС-2, която впоследствие се преименува на ВАИ Холдинг. Според в. Капитал Димитров, който притежава рекламната агенция НЕСИ е “главен координатор, имиджмейкър и изразител на интересите на ВИС-2” в българския футбол.

Георги Илиев, който е професионален борец, оглавява ВИС-2 след разстрела на брат му Васил Илиев през 1995 г. Други видни членове на тази групировка са безследно изчезналият през 2003 г. Методи Методиев – Мето Илиенски, застреляният в Амстердам Константин Димитров – Самоковеца и застреляният в България Антон Милтенов – Клюна. Сред останалите живи емблематични фигурни на ВИС-2 са Пламен Тимев – Ганди и Николай Цветин.

Асен Димитров, представител на ВАИ-Холдинг (ВИС-2) – сега политик от БСП

“Като най-големият играч на пазара на наркотици ВИС контролира пътищата на трафика им, производствените обекти и разпространителките мрежи. Групировката се занимава и с трафик на крадени автомобили от западна Европа към бившия Съветски съюз. Други криминални дейности включват изнудване и рекет, незаконна търговия с оръжие, залагания, проституция и контрабанда.” – пише за ВИС-2 американския посланик Джеймс Пардю в поверителен доклад от 2005 г., разкрит от Wikileaks.

Георги Илиев беше застрелян на 25 август 2005 г. в Слънчев Бряг, докато празнува победата на “Локомотив” Пловдив над ОФК “Београд”. Запазена е снимка на Илиев по време на мач на “Локомотив”, на която в близкото му обкръжение се вижда Асен Димитров.

През 2007-2008 Димитров е продуцент на боксови шоу програми, т.нар. “Професионална лига” заедно с Красимир Инински, който също е свързан с Георги Илиев чрез “Диамант Клуб” ООД и “Рик-Г” ООД. Една от звездите на лигата е Александър Пацов, задържан през 2012 като част от бандата за наркоразпространение на Христофорос Аманатидис – Таки.

Според публикация в LiveNews, която вече не е онлайн, но е запазена в архива на сайта, Асен Димитров е започнал да работи за БСП още през 2009 г. и е близък със Сергей Станишев Той е сочен като автор и идеолог на известния предизборен клип от 2009 г. “Избираш Борисов получаваш Костов” (клипа с брадвата), а също така и на клипа излязъл преди пленума на БСП през май 2012 г., на който Сергей Станишев и бившия президент Георги Първанов се стрелят на дуел (“Я не архар, дорогой”).

За близките отношения между Сергей Станишев, настоящ президент на ПЕС и Асен Димитров, бивш представител на ВИС-2, проговори публично и бившият общинския лидер на БСП в Сливен Мартин Славов. След скандал с изтекъл в медиите запис, разкриващ как той иска 100 000 лв, за да не се кандидатира за кмет, Славов поиска оставката на Станишев и посочи Асен Димитров и Красимир Янков като негови противници, близки до ръководството на БСП.

В резултат от скандала Мартин Славов беше изключен от БСП, а на конгреса на партията през май 2012 г. Асен Димитров и Красимир Янков бяха избрани в Националния съвет – разширеното ръководство на социалистическата партия. Репортажи и снимки от кампанията за събиране на подписи за АЕЦ “Белене” от лятото на 2012 показват, че Асен Димитров плътно придружава Сергей Станишев из страната.

barometar.net

На снимката – Станишев и Асен Димитров- Дебелия, който документира срещите на бившия лидер на БСП