Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Козметикът Диана Дочева: Красотата се излъчва от здравата и чиста кожа

Diana-Docheva.jpgДиана Дочева е завършила „Кинезитерапия” в Русенския университет „Ангел Кънчев”.  Има завършен и професионален курс за козметик, с майсторска степен по козметика към Занаятчийска камара – Варна. От 13 години работи във Варна, като козметик и рехабилитатор. Козметичният кабинет на Диана Дочева се намира на ул. Братя Бъкстон 30, салон за красота The Magic hands.

– Да се грижиш за кожата си не звучи толкова сложно.  Защо хората не успяват да се справят с грижата за нея?

– Тъкмо в това е уловката, че „не звучи толкова сложно“. Грижата за кожата понякога не е претенциозна – има хора със здрава, нормална кожа, която и без особени грижи изглежда добре,  но това важи за може би 10% от тях. За останалите 90% нещата не изглеждат  така. Има много информация, магазини, марки, реклами, био и натурална, професионална и медицинска козметика. От всичко по много – толкова много, че човек се изгубва. А когато човек се изгуби, нещата стават сложни. Точно в тези моменти срещам моите клиенти. От първоначалните ни разговори установявам, че те  не умеят да преценяват кои козметични продукти са подходящи за тях, защото не успяват да преценят какви са нуждите на кожата им. Лошо избраната козметика причинява много проблеми –  дехидратация, сухота, обриви, възпаления, недобър вид на кожата, отпускане. За съжаление на нашия пазар има изобилно количество козметика с ниско качество и тъкмо тези продукти са най-купуваните, защото хората познават основно тях.

Какви услуги търсят най-често клиентите ви?

Най-често записват час за почистване на кожата на лицето. Когато дойдат при мен в кабинета ги разпитвам какво не ги удовлетворява. Най-често отговарят, че чувстват кожата си мазна и мръсна. Когато направя диагностика обаче се разкрива съвсем различна картина. Кожата им не е мазна, а точно обратното – свръхсуха и изтощена. Когато кажа това на клиентите си, те се изненадват.

Наистина, звучи като две противоположни неща!

Да, така е. Напоследък в нашия бранш се коментират резултатите от  научни проучвания на козметични институти, които разкриват типичен за жителите на градовете козметичен проблем, наречен „градски тип кожа“. Под това определение се крие комплексна картина на кожа, която страда от замърсената градска среда и има признаци на преждевременно остаряване, забелязващи се и при 20-30 годишни младежи.  Факторите, които влияят на тези процеси са  не само мръсният въздух, но и силното слънце и UV-радиацията, променливите климатични условия, лошото хранене, лошото вътрешно състояние на организма, клетъчното замърсяване, което се причинява от излъчването на електронните устройства и на последно място, но не и по важност- лошото качество на козметиката, която се използва за ежедневна грижа.

Какво се случва с кожата?

Кожата много страда от всичко това. На първо място козметиката за кожата е храна и когато тя не се храни добре- залинява. Става отпусната, с лош цвят, неравномерни пигментации, зачервяване, отпускане, лющене, алергии, обриви и възпаления,. Появяват се бръчки, овалът на лицето увисва надолу.

Кой е добър козметик според вас?

Този, който умее да прецени правилно състоянието на кожата на своя клиент. Добрият козметик трябва да предложи подходящо третиране в кабинета, което да разреши проблема с кожата и да съумее да предложи подходяща и правилна домашна грижа. Това е важно, защото само третирането в салона не е достатъчно, важна е и грижата за кожата вкъщи. Възстановяването на кожата от  лошо състояние е процес, който може да отнеме различно време – от един до няколко месеца. Добрият козметик трябва да съумее да обясни това на клиента си, така че той да го разбере правилно и да знае защо е важно да се следват съветите на професионалиста и да се използват процедурите в салона и добрите продукти за домашна грижа. Когато човек разбира смисъла на това което трябва да направи, нещата се случват много по-качествено.

salon-Magic-hands.jpgКак се избира подходяща козметика?

Това е много индивидуално. Правилно е първо да се определи, какъв е типа на кожата и какво е нейното състояние и след това се избират подходящите козметични продукти. Не е важно те да са много, а да бъдат правилните. Много често в различните сезони една и съща кожа има различни нужди и грижата за нея се променя. Когато козметиката е правилната, кожата е красива, сияйна и здрава. В това е тайната на красотата. Ние възприемаме като красиво онова, което  подсъзнателно усещаме като здраве. А здравето на нашето тяло се отпечатва върху кожата. Затова лошото състояние на кожата често е много повече от просто козметичен проблем. Има случаи, в които козметикът не може да помогне, защото състоянието на клиента му е над възможностите. В такива моменти си проличава професионалистът, който насочва клиента си към дерматолог.

Искам да отбележа и една тревожна тенденция, която наблюдавам сред съвременните жени. Всички те искат да бъдат красиви, но пътят към красотата им убягва. Най-често залагат на хубава прическа, грим, маникюр, изкуствени мигли, козметични корекции на носа, клепачите, устните, попълват се бръчки с филъри. Това е много хубаво, но често под тези процедури виждам ужасно изглеждаща и състарена кожа,  замазана с фон дьо тен. Това е жалко, защото красотата започва от свежия, здрав и младежки вид на нашата кожа.

Въпросите зададе Иво Югов

www.barometar.net