Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Д-р Христо Кузов отговори на нападките за стойността на намерените в Девня златни монети

hristo-kuzovРъководителят на археологическата експедиция в Девня д-р Христо Кузов отговори на нападките, според които откритото златно съкровище в недрата на Марцианополис не било чак толкова скъпоценно, за колкото се представяло от „Девня – древна и модерна“. Припомняме, че във видеоинтервю в неделя д-р Кузов пресметна пред медията ни, че с 6 златни монети от Девненското съкровище човек може да си купи чисто нов автомобил от марката „Майбах“. Това изказване, което бе произведено и в новина, отне съня на някои „разбирачи“ от Свиленград, които цяла нощ бълваха огън и жупел на страницата ни по адрес на откривателя на съкровището и на журналистическата гилдия.

Въпреки подобаващите отговори, които тези любители на нумизматиката получиха своевременно от дежурния админ, днес отговор поиска да даде и д-р Христо Кузов. Ученият обясни, че смисълът на въпроса и отговора е бил каква е покупателната стойност на солида като парично средство преди 1500 години, а не каква е цената му в евро в качеството му на артефакт в аукцион.

„Говорим за покупателна способност с разлика 15 века“, подчерта д-р Кузов пред „Девня – древна и модерна“. Казано с думи прости за „разбирачите“, ако в Античността се произвеждаше „Майбах“, то човек е можел да си купи такъв с 6 златни монети от Девненското съкровище. „Просто сравних елитен кон с елитна кола и ми дойде на езика тази марка по време на интервюто“, обясни ръководителят на експедицията. „И в Античността, и сега покупателната способност се променя според инфлации, свързани с финансови кризи“, допълни той.

Иначе днес ръководеният от д-р Кузов екип археолози засече още една скъпоценна монета с лика на император Теодосий II, с която златното съкровище вече наброява 16 монети. Благодарение на бързите и адекватни действия на Община Девня и РУ на МВР сигурността в периметъра на разкопките е обезпечена много добре.