Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

„Жена падна в Ниагарския водопад“, или за „свързаните лица“ в предизборните кампании във Варна

kaloian-georgiev„Варненка загина, след като падна в Ниагарския водопад“ или „Варненка взе 1 милион“ от „Стани богат“ в САЩ“ – това са заглавия на две съвършено фалшиви новини. Но кликайки върху публикациите им във Фейсбук профила на Калоян Георгиев, кандидат за общински съветник в предстоящите избори, читателите попадат най-напред на рекламните му банери. Според регистрацията в Общинската избирателна комисия във Варна Георгиев е издигнат от местната коалиция „Свобода“ (Социалдемократическа партия). В същото време сайтът „Будна Варна“, където са поместени двете фалшиви новини и банерите на Георгиев, рекламира и напълно неизвестна до момента политическа партия със същото име.

Проверка на източниците

За „новината“ от Ниагарския водопад сайтът се позовава на информация от Министерството на външните работи, каквато естествено не е разпространявана и не може да бъде открита в нито едно друго издание.

Проверка на снимката, с която е илюстрирана „информацията“ за печалбата от 1 млн. в американската версия на „Стани богат“, показва, че тя е на участничка в играта с име, съвършено различно от цитираното в „Будна Варна“, и при това копирана от статия в сайта на американската медийна група Capitol Broadcasting Company от 2006 г.

„Дневник“ изпрати на Георгиев няколко въпроса. От техните отговори трябваше да стане ясно дали споделянето на очевидно фалшиви новини в социалните мрежи е начин за привличане на вниманието на потенциални избиратели към кандидатурата му за общински съветник и смята ли, че е удачно да се рекламира по този начин?

С лично съобщение през профила си във Фейсбук той съобщи почти веднага, че може да отговори на въпросите с по едно изречение, но предпочита да им отдели повече време, „когато стигне до лаптопа си“. До приключването на работата по този текст това не се случи.

kaloyan-gКой е Калоян Георгиев?

Името му попадна в медиите за първи път през 2015 г., когато също се проведоха избори за местна власт, които във Варна бяха спечелени от ГЕРБ. Проверка на „Дневник“ тогава установи, че той е администратор на поне пет групи и страници във Фейсбук, които призоваваха за нови „февруарски протести“ във Варна. С тях тогавашният директор на Областна дирекция на МВР Николай Калчев и заместникът му Димитър Димитров, назначени от кабинета на Пламен Орешарски, трябваше да бъдат принудени да подадат оставка заради „несправяне с циганската престъпност и джебчийските кражби“.

В разгара на кампанията срещу джебчийките във Варна два сайта – „Нова Варна“ и „О, Варна“, публикуваха статии, в които за техен „тартор“ беше сочен известният в района Бако Стоянов от близкия гр. Игнатиево. Текстовете бяха илюстрирани с принтскрийн на форуми под публикации за Стоянов. В една от дискусиите той предупреждава Калоян Георгиев да му си извини за това, че го е набедил за „тартор“ на джебчийките, тъй като ще се обърне за съдействие към адвокат.

Няколко месеца по-късно – през лятото на 2015 г., „игнатиевските джебчийки“ и Бако Стоянов влязоха шумно в предизборната кампания за предстоящите местни избори с разследване на „Нова телевизия“. След това кандидатът на ГЕРБ в Игнатиево Анастасия Кадиева спечели кметския си мандат с 95.95% подкрепа. А Бако Стоянов потъна в неизвестност, както и преди това.

Две години по-късно – през 2017 г., „игнатиевските джебчийки“ и Бако Стоянов влязоха успешно и в предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори, които ГЕРБ спечели след оставката на Пламен Орешарски.

Да дойдат кикбоксьорите!

Инициаторите на т.нар. нови „февруарски протести“ през 2015 г. бяха обявили в социалните мрежи и сформирането на „граждански патрули“, които да наблюдават централни автобусни спирки във Варна. В патрулите активно участваха униформени членове на кикбоксовия Спортен клуб „Триумф“, както и фен клубът на футболния тим „Черно море“.

Същата проверка на „Дневник“ през 2015 г. показа, че година по-рано Спортен клуб „Триумф“ е получил финансиране от община Варна за проекта си „Заедно можем“, насочен към популяризирането на кикбокса сред ромската общност в града. Председател на клуба както тогава, така и сега е Александър Аврамов. В края на 2013 г. той откри зала по кикбокс в училище на варненския кв. „Аспарухово“, където се намира едно от най-големите ромски гета в града. За да подкрепи начинанието на Аврамов, при откриването на залата присъства лично кметът на Варна Иван Портних (ГЕРБ), който бе спечелил частичните избори след оставката на предшественика си Кирил Йорданов само няколко месеца по-рано.

Спас Спасов

dnevnik.bg