Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Стела Николова: Варна и хората в нея заслужават повече

stela-nikolovaКандидатът за кмет на община Варна, Стела Николова направи обръщение към варненци в социалните мрежи. Ето текста на обръщението без редакторска намеса:

Здравейте,
Аз съм Стела Николова- гражданска кандидатура на Демократична България за кмет на Варна и водач на листата за общински съветници с № 66 в интегралната бюлетина.
Не съм била и не съм член, на която и да е партия.
Аз съм варненка.
Не съм живяла и учила другаде.
На 46 години съм, щастливо омъжена с едно дете.
Адвокат съм от 20 години.
Поканата на Демократична България е чест за мен, защото споделяме общи цели и идеи. Щастлива съм, че са забелязали гражданската ми позиция през годините и обществената ми ангажираност с проблемите на Варна.
Мотивацията ми да се явя на тези избори и да се боря за доверието на варненци е, че Варна и хората в нея заслужават повече.Ние сме изоставащ град.Трябва с бързи темпове да настигаме много по-малки български градове.
Разбира се, ще отворя общината за гражданите, ще ги чуваме.Варненци трябва да участват активно в решенията за града ни и да са съпричастни към изграждането на един проспериращ град!
Това предлагам като основни приоритети:
Първият ми приоритет е прозрачност и електронно управление на общината.В момента в сайта на община Варна не можете да откриете нищо с търсачка.Не се качват документи и умишлено или се качват много по-късно.Варненци не знаят как се разходват следствата, защо и по какви критерии е избрана фирмата примерно за сметосъбиране, на която плащаме една доста висока цена средно за страната, а Варна е потънала в боклук.
Варненци трябва да имат достъп до всички договори на общината с изпълнители, да могат да се снабдяват с нужните им документи по ел.път, да се намали административната тежест за инвеститори/по-малко и бързо издавани документи/, да се подобри комуникацията с гражданите с истински обществени обсъждания и електронни обществени допитвания.
Всяка обществена поръчка ще се качва на сайта на общината, а няма да се взема решение на тъмно.
Електронното управление пресича корупционни практики.Така ние ще имаме възможност да използваме бюджета на общината рационално, а не да плащаме много по-скъпо за едни и същи дейности.Ще има пари за ремонт на малките улици и тротоари.
С прозрачност и без корупция ние много по-лесно ще привлечем инвеститори, които в града изобщо липсват.Както се изрази сегашният ни гл.архитект : “Варна е просто една спалня“, тук се строят само жилища, но не и фабрики.И това е признание от досегашната власт, че всъщност се е провалила по отношение на инвестициите, а град като Шумен, който е по-малък и най-близо до нас вече има индустриална зона.
Вторият проритет, които искам да засегна, защото е много важен е чистотата.
Трябва да освободим всичките си сетива от агресивната среда, на която сме подложени в момента, а именно: препълнени кофи за смет, мръсен въздух, огромен шум.
Категорично трябва да се мисли първо за здравето на варненци, а след това за удобството.
Мерки: Кофи за отпадъци без достъп до тях на животни и хора, за да нямаме повече разпилени боклуци и гларусите да се върнат да живеят до морето, а не с нас.
Мерките срещу мръсния въздух са свързани с намаляване на трафика в неврологичните точки на града.Това може да стане с ефективен градски транспорт/Варна няма такъв в момента/, както и с безплатен такъв, проучваме опита в Талин /Естония/, които имат безплатен градски транспорт за жителите на Талин. Ще поставим и допълнителни станции за измерване на чистотата на въздуха.
Шумът може да бъде преодолян отново с намаляване на трафика, но и с озеленяване/зелени стени/ вертикално озеленяване на местата, които са най-шумни-покрай големи булеварди- високи храсти, да се използват оградите на детските градини и училища.Хем ще е красиво, хем ще е полезно.
Трети приоритет са инвестициите. Нали помните първи приоритет, който е ел.управление и той ни дава прозрачност.Инвеститори се приличат с ясни правила, помощ от общината, по-малка административна тежест.
Община Варна управлява половин милиарден бюджет с еврофондовете, но това не си личи.Инвестиционната политика на общината трябва да е стратегически насочена и да се ползва капацитета на цели браншови организации, а не на отделни експерти, приближени на определен кръг.
Други приоритети са ни озеленяване и решаване на проблема с паркирането с подземни и надземни паркинги, изменение на ОУП-спиране на презастрояването и ясни правила за строителите, ефективен градски транспорт/нова транспортна схема/, проектиране и подготовка за изграждане на втори мост над езерото, образование и социални дейности и опазване на културното наследство на Варна.
Ако получа вашето доверие, ще изискам пълна ревизия на община Варна като първо ще започна от усвояването на еврофондовете и в случай, че там има нарушения, ще изпратя директно резултата от ревизията на бъдещия европейски главен прокурор-Лаура Кьовеши!

barometar.net