Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Битката във Варна е за Съвета. Стари и нови играчи ще разпределят 1 млрд за проекти, преференции пренареждат листите

obshtinski-savet44Битката във Варна е за Общинския съвет. Кметът Иван Портних ще спечели на първи тур. Костадин Костадинов от „Възраждане“ отнема вот от кандидата на БСП проф. Анелия Клисарова, дори натиска на макс да е втори. Интригата е кои групи ще формират мнозинството в Съвета. Те ще разпределят 1 млрд лева за проекти през следващия мандат.

Бойко Борисов постави задача на ключовите фигури в ГЕРБ-Варна партията да има самостоятелно мнозинство, което е трудно постижима цел, дори невъзможна при наличието на знакови политико-корпоративни брокери в някои от листите. БСП прави тиха кампания на терен. Червените подредиха корпоративно-партийна листа, в която ще има пренареждане – дори Димитър Чутурков, който е втори, не може да е сигурен, че ще влезе.

СДС прави класическа политическа кампания с много плакати, интервюта и брифинги. В тази листа също може да има пренареждания с преференции – Сияна Атанасова (дъщерата на Атанас Атанасов-Кеби) от осма може да стане втора, примерно, или Димитър Коларов от 44 да стане четвърти.

„Възраждане“ прави кампания около кандидата за кмет Костадин Костадинов, напира за 5 общински съветници. ДПС e с много силна кампания на терен и с харизматичната основателка на Движението във Варна Айше Кадир начело на листата може да вкара четирима общински съветници с мощна подкрепа в махалите.

ВМРО се „бие“ с „Възраждане“ и ще се опита да има двама общински съветници. Според източници от партията ВМРО ще се включи в мнозинството на ГЕРБ като коалиционен партньор.

„Демократична България“ има електорален потенциал най-вече в район „Одесос“, но ако активността в този район е висока, също ще се бори за четирима общински съветници. „Воля“ на Марешки играе комбина с изборджийската машина на Кирил Йорданов чрез бившия главен секретар на общината Михаил Куликов, който е ярък изборджия, и планира да има 5 общински съветници.

При тази разстановка ГЕРБ не може да направи самостоятелно мнозинство, ако не притисне с кампания ДПС в махалите и десните в „Одесос“, район, в който кметът от ГЕРБ Георги Недев има силни позиции.

Така на финала мнозинството ще е шарено и ще бъде съставено след задкулисни договорки. Стари и нови играчи ще разпределят в мнозинството 1 млрд лева за проекти, а това ще направи битката за формирането му много по-тежка от предизборната кампания.

bgsniper.com