Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Пренареждане вдясно. Евродепутатът Александър Йорданов дава рамо на СДС-Варна, Петър Стоянов пожелава успех

aleksandar-iordanovДесният вот във Варна се поделя между СДС и „Демократична България“. Щабът на СДС получава „бонус“-вот от ГЕРБ чрез включването в листата на Сияна Атанасова, близка до кмета Иван Портних. Двама от независимите кандидати за Общинския съвет – Светлан Златев и Григор Григоров, привличат избиратели от „Демократична България“, сочат проучвания на щабовете на ГЕРБ и СДС. В същото време не успяват да дръпнат вот от СДС. Това вероятно се дължи на многогодишната конфронтация на ДСБ, представяна като „автентична десница“, срещу СДС.

Златев и Григоров са много по-близо до ДСБ, до „Демократична България, отколкото до СДС, и това им дава шанс да работят на този терен. Освен това и двамата са близки до мощни спонсори на „Демократична България“, които пренасочват ресурс за „контролиран вот“ към двамата независими кандидати. Междувременно СДС превръща в електорален жокер неподписването на споразумение „ЕНП“ с ГЕРБ във Варна, привличайки дясна периферия от управляващите.

Включването на Сияна Атанасова от „Аспарухово“, която е сочена като „гербаджийка“, е само един от примерите. Освен на реденето на класическа дясна листа с гербаджийски „бонус“, СДС-Варна получава подкрепа и от национални политици, които през годините са разчитали мощно рамо по избори от варненските седесари. Евродепутатът Александър Йорданов заяви в силно послание – „Аз съм от СДС!“, и това освен че беше медийно експонирано, бе оценено от седесарите в морската столица..

Президентът Петър Стоянов е пожелал успех на изборите на свои приятели в СДС-Варна, които са били сред най-активните в кампанията му през 1996 г., когато БСП беше на власт. Пренареждането вдясно във Варна ще се илюстрира от резултата на СДС и „Демократична Бълтария“. СДС има потенциал за 3-4 съветници, „партията на Костов“ се бори за същия резултат.

bgsniper.com