Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Жечка Георгиева, ПП ГЕРБ : Работя за качествено образование в модерна учебна среда

Jechka_GeorgievaКачественото образование е кауза, на която съм посветила работата си като учител и училищен директор и заради която приех да бъда част от екипа на ГЕРБ и кандидат за общински съветник на предстоящите местни избори. Така Жечка Георгиева, директор на Варненската търговска гимназия „Георги Стойков Раковски”, коментира мотивите си да влезе в предизборната надпревара.

„Със своите шест университета и с добрите традиции и постижения на училищното образование морската столица заслужено се утвърждава като Град на знанието. Радвам се, че община Варна работи последователно, за да разгърне този потенциал, инвестирайки в подобряване на образователната инфраструктура и в кариерното развитие на младите хора”, изтъкна Георгиева. По думите й приоритетната роля на образованието намира израз и в подхода за финансирането му – всяка година средствата за тази сфера се увеличават, а в последния бюджет, който достигна половин милиард лева, делът им представлява повече от 1/3.

„Преобразиха се много стари училищни сгради и детски градини, работи се за изграждането на нови корпуси към съществуващи градини. Пълна промяна се предприе и за спортните площадки в учебните заведения, за да има по-добри условия за спорт на децата ни”, припомни кандидатът на ГЕРБ за общински съветник и подчерта, че модерната и удобна среда е безспорна предпоставка за качественото образование.

„Важно е община Варна да продължи да работи за квалификацията на педагогическите специалисти, както и за внедряването на иновативни методи в образователния процес. Преминаването към едносменен режим в училищата е сред големите задачи, които стоят на дневен ред. Фокусът върху новите технологии, дигиталните платформи и интердисциплинарния подход е неизбежен на фона на всички дадености градът ни успешно да развива своя бизнес профил в IT и аутсорсинг сектора”, отбеляза Жечка Георгиева. Като добра стъпка в тази посока тя определи и предстоящото изграждане на математико-технологичен кампус, както и откриването на държавно училище по компютърни науки във Варна. Сред акцентите в управленската програма на ГЕРБ за следващия мандат е и създаването на IT академия, в която най-малките ученици да придобиват безплатно умения по програмиране.

„Съвременното образование не може да се ограничи до работа в класната стая. Авторитетът на учителската професия, който се борим да възстановим, е кодиран в положителното влияние върху децата, родителите и общността като цяло”, убедена е Жечка Георгиева, кандидат за общински съветник в листата на ГЕРБ, която е с номер 43 в бюлетината.

„Работя в сферата на образованието вече повече от 25 години. Професионалният ми път мина през всички нива на учителската професия, а днес ръководя първото професионално иновативно училище във Варна, което е и сред първите дигитални училища в България. С колегите се стараем да формираме у младите хора интерес към предприемачеството, да разпознават възможностите за бизнеса и да планират успешно бъдещето”, посочи Георгиева. Тя информира, че от тази учебна година в Търговската гимназия е въведена дуална форма на обучение. „За една професионална гимназия връзката с реалния бизнес е особено ценна, защото учениците ни трябва да бъдат подготвени отлично за своята професия. Приветствам усилията на община Варна да подкрепя активната работа по оста: образование – кариера – доходи, и да насърчава взаимодействието на образователните институции с бизнеса”, коментира още директорът на Търговската гимназия.

Тя допълни, че след започналия ремонт училището ще бъде с обновени санитарни помещения и инсталации. Основен ремонт предстои и на покрива, а в сградата ще се изгради ново котелно на газ. „След планираните преустройства класните стаи ще имат една съвършено нова визия, осигурена чрез упоритата работа на колектива ни по проект LightSource Charity и по Националната програма на МОН „Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование“, заключи Жечка Георгиева.

barometar.net