Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Д-р Янко Станев: Корпоративни листи и „независимите кандидати“ попречиха на кампанията на тези избор

stanev3333Наличието на корпоративни листи и на така наречените независими кандидати, т.е. на хора, от които нищо не зависи, не дава възможност да се разгърне една мащабна политическа кампания на тези избори, в която да се видят реалните неща. Това коментира в интервю за Радио „Фокус“ – Варна лидерът на ПП Съюз на демократичните сили и водач на листата за общински съветници д-р Янко Станев. Според него по време на кампанията досега е трябвало да се посочи какво ще се прави във Варна, как то ще се обвърже с правителствената програма и със законодателството на нашата страна и на Европа.

„Варна не може да се управлява като винарска изба. Или като нещо, което не може да се планира. Затова кампанията изглежда вяла, защото няма хора, които да дебатират върху конкретен проблем и да кажат защо не са съгласни, или защо са съгласни, или да предадат приоритетите. В СДС имаме конкретна кампания. Ние спазваме класическите правила. Кампанията от къща на къща, от врата на врата в десните политически сили, се случва. В левите е в малко по-особен формат поради трусовете във варненската организация на Левицата“, обясни още той.

Д-р Станев посочи, че от тридесетина кандидатски листи за общински съветници и от десетина кандидати за кметове по районите в града, сериозните политици, които се занимават с обществото и с икономическите процеси в него, са малко, а това не позволява да има сериозен дебат. Според него всички избори са важни, но когато предстои нов програмен период на Европейския съюз, когато България се намира на прага на Шенген, когато Варна се развива с добри икономически темпове, управлението ще бъде това, което ще реши въпроса, който в СДС кардинално се поставя – европейски граждани с европейски доходи.

„За целта на тези избори, според мен, трябва да се види кой ще участва в оформянето на политиките на Варна като самостоятелен корпоративен играч, или кой ще участва със самостоятелната партийна и недобре измислена от това рисунка, която означава, че във Варна трябва да има около един милиард инвестиции в следващите четири години“, каза още д-р Станев. „От 2003-та година, СДС не са се явявали самостоятелно на избори с листа за общински съветници и ние категорично желаем да бъдем подкрепени от цяла „синя“ Варна.

Заради нещата, които сме правили и заради нещата, които ще направим в полза на тях с бюлетината с номер 64. Смятам, че е не само носталгия към миналото, а по-скоро взор към бъдещето на България, когато гласуваме с този номер“, добави водачът на листата на СДС за общински съветници за предстоящите местни избори.

През последните четири години в Общинския съвет на Варна нямаше корупция. Смятам, че управлението без корупция, което искат варненци, всъщност означава управление, в което те да не виждат гротеските или да не ги чуват. Друг е въпросът за градските легенди, които разпространяват разни независими съветници или зависими корпоративно хора. Както виждате, със създаването на финансово-икономическия стълб и създаването на екипа за планиране, тези неща също ще започнат да потъват, коментира Янко Станев.

Според него, за да се постигне по-добър стандарт на живот за хората във Варна, трябва да има програма за развитие, да има големи малки и средни проекти, по които активно да се работи. По думите му едно от основните желания на хората, участвали в анкетата на СДС по време на кампанията е било Варна да бъде чист и зелен град. „По всичко това трябва да се работи. Но не да се работи като даваш интервюта. А да се работи – когато дадеш интервю и като кажеш: „Това е дотук и много хубаво става“ или: „Не става хубаво. Да питаме гражданите, да не стане фал“.

Няма как с 11 лева, които плащаме на човек за чистота, да имаме по-чист град, отколкото Пловдив и Бургас, където са 24 лева. Ще го оправим това, имаме един дисбаланс там поради различни неща. Но Варна е зелен град. И фирмите ще трябва да се стегнат, и всички. Хората искат това“, каза още д-р Станев.

focus-news.net