Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Община Девня ще кандидатства с проект за реконструкция и основен ремонт на Музея на мозайките

Muzei-na-mozaikiteЗа това информира, кандидатът за кмет на община Девня, Свилен Шитов и допълни: „Тъй като нашият музей е в списъка на 100-те национални туристически обекта, той се води приоритетен за държавата, която може да ни отпусне до 10 милиона лева за реализацията на проекта. Туристическата пътека, която ще свързва музея с амфитеатъра, ще представлява римски път, който ще минава покрай сградата на Община Девня до мостчето, а оттам по реката ще плават гондоли до амфитеатъра. Край него предстои да бъде изграден туристически информационен център, а самият амфитеатър ще бъде реставриран.
Проектът за реконструкция на Музея на мозайките предвижда укрепване и стабилизиране на сградата, поставяне на топлоизолация, осигуряване на достъп за трудноподвижни хора, монтаж на интерактивни табла. Предстои парковата среда пред музея да бъде благоустроена и озеленена, като там ще бъде изградена и кафе-сладкарница. Информационният център край амфитеатъра ще е с капацитет да посреща туристически групи до 50 човека. Там ще се провеждат аудио-визуални презентации, ще се правят демонстрации на историко-художествени експозиции и др. Непосредствено до амфитеатъра ще бъде построена и приемна сграда, която ще се разполага по трасето на някогашната крепостна стена. В нея се предвижда да има презентационна зала и магазин за сувенири. Амфитеатърът ще се реставрира с каменни зидове, завършващи с дървени седалки, като структурата ще позволява и разполагане на археологически находки.
От двете страни на главната алея ще бъде засаден жив плет, на фона на който ще се експонират архитектурни елементи. Близо до входа ще бъде изграден и паркинг с капацитет за 7 автомобила и 2 автобуса, който ще бъде оформен със затревени паркинг тела. „

barometar.net