Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

БСП – Варна ще иска изключване на Гуцанов от партията

След балотажа всички действия на членове на партията във Варна, които са в разрез с решенията на Националния съвет, ще бъдат описани и изпратени до ръководството в София, каза депутатът на левицата Иван Иванов, който ръководи местната организация след снемането на доверието от досегашния градски председател Борислав Гуцанов. По думите му местният актив ще настоява тези хора да бъдат изключени от БСП, информира vnews.bg

Кандидатът за кмет на БСП във Варна проф. Анелия Клисарова призова нейните избиратели да гласуват на балотажа по съвест. От нейния щаб се разграничиха от решението на Градския съвет, оглавяван от Борислав Гуцанов, за подкрепа на Костадин Костадинов от „Възраждане”. То беше определено като нелегитимно от депутата Иван Иванов, който заплаши с изключване от партията членовете, които са работили срещу кандидатурата на Клисарова.

„БСП не е водило разговори нито с Иван Портних, нито с Костадин Костадинов, защото не виждаме смисъл в тези разговори. Те имат различна визия за Варна от тази на БСП и не искаме да поемаме ангажимент, че ще подкрепим единия или другия. БСП не иска да плаща сметката за едно или друго личностно облагоденстване. Единственият искрен и почтен призив, който можем да отправим към нашите избиратели, е да гласуват по съвест”, заяви Анелия Клисарова.

Според председателя на нейния предизборен щаб Иван Иванов тя е станала жертва на вътрешнопартийната опозиция, която е отклонила между 1000 и 1500 гласа. Върху възрастни симпатизанти на БСП е бил оказван натиск да не гласуват за нея, а членове на партията са работили срещу кандидатурата й.

„Костадинов има 14 хил. гласа, а за листата на партията му са гласували само 7 хил. души. Откъде са дошли другите 7 хил. гласа – от местни коалиции, които не са издигнали кандидати за кмет. Една такава коалиция е Земеделски съюз „Александър Стамболийски”. Дошли са и от част от нашите партийни другари, които до ден днешен не могат да разберат, че слънцето изгрява от изток и залязва на запад и продължават да се кланят на един Бог-Слънце, който според тях грее 24 часа в денонощието. В изборните секции засякохме партийни хора, които оказваха натиск на наши по-възрастни членове да не гласуват на Анелия Клисарова, защото Костадин Костадинов бил автентичният кандидат на БСП. Има засечени районни председатели, които са работили срещу партията. Имаме членове на градската конференция като Иван Русев, които бяха кандидати за общински съветници в други листи. Имаме членове, които в социалните мрежи призоваваха да не се гласува за Клисарова. Всички тези хора ще бъдат изключени от партията”.

За статута на Борислав Гуцанов в БСП Иван Иванов обясни, че „чисто юридически той е председател на Градския съвет, но чисто практически е със снето доверие”. Народният представител коментира, че ГЕРБ са им основен опонент и възможността да подкрепят техен кандидат на балотажа е нулева. Иванов обясни и защо не дават подкрепа за Костадин Костадинов.

„Няма как да подкрепим кандидат, който е участвал в Луков марш и има екстремистки изяви в миналото като нахлувания в Областна администрация и в циганската махала. Аз ги отдавам на грешки на растежа и на младостта. Много ми напомня на ранните изяви на един лидер на националистическа партия, за когото добро или нищо”. На местните избори преди четири години Иван Иванов влезе в Общинския съвет чрез оглавяваната от Костадин Костадинов листа на коалиция „Варна”, състояща се от формациите „Възраждане”, „Атака” и „Нова сила”. Той обясни, че бил част от листата като гражданско лице и лично е изхвърлил от групата Костадинов заради неговите „себичност и егоизъм”. На въпрос за кого ще гласува по съвест на кметския балотаж Иван Иванов отговори, че в бюлетината има и графа „не подкрепям никого”. Той очаква Иван Портних да спечели вота. „Химера е, че може да се стопи разлика от 35-40 хил. гласа. Твърдите ядра на ГЕРБ са на предела на мобилизацията, а освен това ще бъде подкрепен и от много други партии”.