Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

България скърби за Стефан Данаилов

Известни личности, актьори и политици изказват съболезнования по повод кончината на големия български актьор Стефан Данаилов, който почина тази нощ.

Бойко Борисов: „Сбогом! Беше голям мъж!“

Вежди Рашидов: Със Стефан Данаилов си отива една епоха!

“Със Стефан Данаилов си отива една епоха!” Това заяви от Париж, където е на посещение, председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов. “Скърбя дълбоко за един голям талант, за един голям актьор и скъп мой приятел. Неговият въздух ще ми липсва много, но духом винаги ще сме заедно! Сбогом, Стефане!”, допълни Рашидов, цитиран от Комисията по културата и медиите в 44-тото Народно събрание.

Боил Банов: „Осиротяха цветовете и зимата е някакси безкрайна…“

„Осиротяха цветовете и зимата е някак си безкрайна… Сбогом, Мастъре!“ Това написа във страницата си във Фейсбук министърът на културата Боил Банов.

Мариус Донкин: „Животът на Стефан Данаилов беше пример“

„Човешкото съзнание в такива моменти е склонно да подбира само хубавите неща. На мен ми е много трудно да говоря за Стефан в момента. 40 години сме заедно. Познаваме хубавото и лошото – на сцената и в живота“, заяви директорът на Народния театър “Иван Вазов” Мариус Донкин. “Неговият живот е пример, дано този пример бъде дълбоко, а не кратковременно, съзнат от всички – да бъдат такива. Не подбираше артист ли си или не, обикновен човек ли си, богаташ ли си. Той беше човек, който искаше всички хора да бъдат заедно и да бъдат единни. Той обичаше всички”, каза още той. “Спомените с него са страшно много. Не мога да забравя как той се погрижи за колеги, които бяха категорично срещу него. Ние сме играли над 100 представления. Преди представленията и след тях – всички му пляскаха”, добави Донкин.

Съюз на артистите: Благодарим ти за ролите, за уроците, за талантливите ученици, за мъдрите слова и за отношението!

„Животът ми не мина в преследване на цели. Аз съм артист и умея да давам, затова и получавам!” Благодарим ти за всичко, което остави след себе си! Благодарим ти за ролите, за уроците, за талантливите ученици, за мъдрите слова и за отношението! Оставаш в сърцата ни като един от най-обичаните и най-уважаваните, споделиха в социалната мрежа фейсбук от Съюза на артистите в България.

Един от големите ни български актьори Стефан Ламбов Данаилов, наричан още Ламбо, има над 150 роли в киното, театъра и телевизията, заслужил артист (1975) и народен артист (1983), дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, политик от БСП, министър на културата в правителството на Сергей Станишев от 17 август 2005 г. до 27 юли 2009 г., избиран е за народен представител 6 пъти.

Роден е на 9 декември 1942 г. в София. Мечтае да стане моряк в гражданския флот, защото морето винаги го е привличало, макар че няма „морска“ кръв. Майка му Евдокия Данаилова (1911 – 1963) е от Ловеч, а баща му полк. Ламби Данаилов (1905 – 1976) от Родопите, с. Райково, сега квартал на Смолян. Дядо му Васил Данаилов е деец на ВМРО. Стефан Данаилов има сестра – Росица Данаилова, също актриса, която е 9 години по-голяма от него.

Съпругата му е Мария Димитрова Данаилова. Има син от актрисата Ирен Кривошиева – Владимир Данаилов и доведен син от брака си с Мария Данаилова.

През ноември 2018 г. Данаилов разкрива, че е диагностициран с болестта на Паркинсон, информира БГНЕС