Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Голямото италианско опрощение на Луи Си Кей и подготовката за живота след #MeToo

Минути на аплодисменти и овации – това определено не е реакцията, която човек може да очаква през 2019 г. спрямо някой, заклеймен от движението #MeToo. И все пак в понеделник вечер заклейменият в САЩ американски комик Луи Си Кей изживя съвременен вариант на триумфите на римските генерали, по време на шоуто си в италианската столица.

Две години след като беше разобличен в статия на New York Times за множество инциденти със сексуален отенък, при които той е мастурбирал пред жени без те да са го искали, Си Кей тества водите за потенциалното си завръщане на сцената с едно европейско турне. И ако той е дошъл в Италия, търсейки място, където публиката да му прости прегрешенията, или поне да ги пренебрегне, то със сигурност си е тръгнал доволен.

След експозето срещу комика и разразилия се скандал (самия той признава за неприятните инциденти) той имаше още няколко шоута, включително в Ню Йорк миналата година, които бяха приети с доста смесени чувства. Но това турне, което включва и участия в Израел, Словакия и Унгария, е неговият най-амбициозният опит досега да реабилитира кариерата си.

И този риск засега се отплаща доста добре.

Въпреки че в събота на спектакъла си в Тел Авив Си Кей бе посрещнат от няколко протестиращи, публиката в Рим – съставена от предимно мъже в двадесетте им години – го посрещна още от самото начало с неподправен и недвусмислен ентусиазъм. В Италия билетите за двете му шоута в Театро Систина в историческия център на града са разпродадени напълно.

И не, не е като събралите се на шоуто му да не знаят за обвиненията срещу него, напротив. Въпреки че историята не предизвика кой знае какви реакции в италианските медии, за случая се знае добре. Просто на хората не им пука толкова.

„Мисля, че всички тук знаят за това, но тук [този случай] не беше голяма работа“, коментира пред Politico един от гостите на шоуто. Друг обаче коментира, че след като е бил смъмрен от свои колежки, се е почувствал разколебан: „Те ми казаха:“ Защо даваш пари на този отвратителен човек?“

Така реално ако е имало въобще някой, който да не е разбрал за обвиненията, то той бързо е бил въведен в информацията.

„Как бяха последните няколко години за теб? Имах лек разпад в живота“, казва Си Кей, докато е на сцената по време на шоуто. Той също така подсказа, че не навсякъде бива посрещнат така добре – по думите му той би предпочел да е навсякъде другаде, „само не и в Ню Йорк“. „Бих предпочел да бъда даже и в Аушвиц.“

Факт, самият Луи Си Кей е известен със своя малко по-груб хумор, а феновете му (поне онези, които са останали), от своя страна, рядко проявяват чак такава чувствителност по подобни теми.

Затова не е и чак такава изненада, че той е приветстван от почитателите си отново, за разлика от много други мъже знаменитости, попаднали под мерника на #MeToo.

Към това, разбира се, го има и фактът, че въпреки неприятния характер на обвиненията срещу него, те не могат да бъдат приравнени със случаите на директно сексуално насилие и възползване от властова позиция за уреждане на сексуални услуги.

И все пак, ако има място, където публиката би била склонна да игнорира грозното му поведение, това ще е Италия. В страната мачовското поведение е традиция, а местното общество не е развило все още такава чувствителност по въпросите за сексуалното насилие.

Част от това може да се отдаде като причина на факта, че медиите на магната и бивш премиер на страната Силвио Берлускони така и не подходиха с достатъчна сериозност по темата, особено с оглед на факта, че шефът им беше известен със своите „бунга-бунга“ партита.

Тук става въпрос за някои от най-големите медии в страната, които си затварят очите или подминават с шеги подобни изпълнения, като междувременно десетилетия наред формират нагласите на италианското общество.

Възрастните мъже често се отнасят към жените с мачистко собственическо чувство, колебаещо се между рицарството и откровения сексизъм. Най-пресния и явен пример за това е едно изказване от миналата година Берлускони към журналистка от BBC, че тя никога нямало да се омъжи, защото ръкостискането й е твърде силно и твърдо.

Допълнително с това тези нагласи се засилват и покрай възхода на крайнодясната партия „Лига“, съсредоточаваща върху борбата за запазване на „традиционните семейни ценности“, която вижда подобни неща като правата на жените и битката срещу сексуалното насилие, по-скоро противник.

Така когато вълната от обвинения в сексуално насилие #MeToo избухна през 2017 г., движението предизвика повече присмех и подигравки в Италия, отколкото подкрепа. И то не само сред консервативните и националистите, а и сред леви интелектуалци, убедени, че то заплашва сексуалната свобода.

Нещо повече – италианските медии нападнаха остро актрисата Азия Ардженто – една от първите обвинили филмовия магнат Харви Уайнсийн за сексуални посегателства срещу нея, а множество коментатори критикуваха цинично разказите за диванни кастинги и сексуално насилие.

Реакциите съвпадат и с културата на обвинения към жертвите в страната. През 2017 г. адвокатите на двама полицаи, обвинени в изнасилване на две жени от САЩ, попитаха обвиняващите жени дали са носели бельо през нощта на нападението. В Италия също така жертвите на изнасилванията все още редовно биват разследвани за клевета, ако техните обвинения не могат да бъдат доказани.

Италия беше и първото място, на което актьорът Кевин Спейси се появи публично за пръв път, откакто срещу него бяха повдигнати обвинения в сексуален тормоз от няколко млади мъже. На културно събитие в Рим Спейси издекламира стихотворението „Боксьорът“ на италианския писател и поет Габриеле Тинти.

Самото събитие беше част от инциативата на Габриеле Тинти да пише стихотворения, посветени на древни статуи. В случая стихотворението е вдъхновено от „Боксерът в покой“ от 316 г. Пр. Хр., намираща се в Националния музей на Рим, а актьорът беше специален гост на поета.

Това превръща италианската столица в място за своеобразно „преоткриване“ на някои от холивудските звезди, срещу които има отправени обвинения в сексуален тормоз.

Междувременно в шоуто си в понеделник Си Кей задържа вниманието върху себе си и се опита да привлече съчувствие, като говори откровено за публичното си унижение.

„Ето ви нещо относно секса. Всеки си има нещо“, каза той. „Но вие сте толкова големи късметлии, че аз не знам вашето нещо. А моето нещо… всички знаят моето ши*ано нещо.“

Според някои от присъствалите на шоуто жени комикът така и не показва старание да покаже, че действително съжалява за стореното от него на жените, а темата за съгласието относно собствените му действия се превръща по-скоро в повод за шега, отколкото да демонстрира истинско чувство за вина.

По думите му, важното нещо, което е научил от цялата ситуация, е, че при жените просто трябва да „проверяваш често“ как седят нещата.

„Добър съм в това [мастурбацията] и ми харесва да имам компания. Ако бяхте добри в жонглирането щяхте да искате да покажете на някого“, каза Си Кей от сцената.

Той също така опита да отхвърли част от отговорността, коментирайки, че жените често прикриват неудобството и дискомфорта си.

„Жените имат това умение – да се преструват, че са добре. Понякога тя просто издава шумове, за да се справи с това. Това е нещо като негърския спиритуализъм, да приемеш, че й харесва, е като да видиш роби, които пеят на полето и да си кажеш“ „О, те си прекарват чудесно“.“, коментира още комикът.

На моменти C.K. изглеждаше дори изненадан от топлия прием, който получава. Когато един фен попита кога ще пусне следващия си телевизионен сериал, той се разсмя: „Не знам дали сте чували, но ми е забранено.“

В крайна сметка по-скоро не може да се каже, че скандалът е повлиял особено на Луи Си Кей, поне не и в смисъла на това да промени начина, по който той прави комедия.

Шоуто му в Рим показва точно това. Той използва ситуацията и вмъква в програмата си моменти на изповед, но тази изповед не е извинение.

Времето му под тежестта на #MeToo обвиненията без съмнение ще даде повод за създаването на богат урожай от шеги и лафове, а за публиката неговото шоу на разкаянието в услуга на смеха поне към момента върши добра работа – поне в Италия. В Ню Йорк – не толкова.

На 23 юли тази година комикът беше в България. И публиката у нас също го посрещна и изпрати с овации.

webcafe.bg