Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.12.2019
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7629
GBPGBP12.3158
CHFCHF11.7832

В категория Арт

Премиерата на „Чекмо“ от Момчил Николов – когато герой и реален персонаж се срещнат на сцената

Вечерта на 27 ноември 2019 г. със сигурност не беше спокойна. Едно лудо приключение започна своя път. На пазара вече може да бъде открит най-лудият роман за свободата, на който сте попадали: „Чекмо“от автора на „Последната територия“, „Hash Oil”, „Кръглата риба“ – Момчил Николов!  И неговият път започна с щуро осемдесетарско парти в  бар „ПЕТЪК” (ул. „Генерал Йосиф Гурко” 21)!

Легендарният за този период DJ VaGro (Васил Громков) „подгря” атмосферата, а актьорът Георги Гоцин направи събралите се около 100 души част от едно от първите приключения на главния герой на книгата – Чекмо!

Малко след това на сцената зам.-главният редактор и отговорен редактор на книгата Христо Блажев и пиарът на издателство „Сиела” Темз Арабаджиева поканиха Момчил Николов, за да разкаже малко повече какво го е вдъхновило в създаването на това  неспирно приключение от края на Народна република България и началото на Прехода, което обхваща цялото земно кълбо.

Повечето истории в книгата са създадени „по действителен случай”, вдъхновени от разказите на Чекмо, с когото се познаваме от поне 15 години. Интересните истории се случват на тези, които могат да ги разказват”, сподели авторът.

Неочаквано за публиката и за самия него към разговора се присъедини и реалният персонаж, вдъхновил историята, който за малко не успя да „обере” всички в заведението, надигравайки ги в прословутата игра с клечки.

В края на вечерта писателят и главен редактор на издателството Захари Карабашлиев се обърна към  Момчил Николов с думите: „Иска ми се аз да бях написал тази книга.”

„Чекмо“ е несравнима сатира на времето преди и малко след падането на Берлинската стена в духа на „Шантарам” от Грегъри Дейвид Робъртс и на филмите на знаменития Гай Ричи („Рокенрола“, „Гепи“, „Две димящи дула“).

В невероятния свят на младия тарикат „Чекмо“ ще откриете почти истински истории, дребномафиотски и шпионски сюжети, забавен мачизъм и безмилостна сатира към едно време, което отнема всички мечти и надежди и по този начин дава свобода на немислимото.

Годините на 80-те и 90-те никога не са изглеждали толкова щуро! Момчил Николов успява да създаде литература на световно ниво, която не познава границите на въображението.

barometar.net